Marchewki z cynamonem.

Warzywa korzeniowe najczęściej zapiekam, ponieważ taka forma obróbki daje najlepsze rezultaty, ale od czasu do czasu warto dla odmiany wrzucić je na patelnię. Szczególnie wtedy, kiedy znikomym nakładem sił i środków można uzyskać coś tak pysznego jak na przykład marchewki z cynamonem karmelizowane w soku z pomarańczy :-)

Tak przyrządzona marchew to apoteoza prostoty i minimalnej ilości składników. Przepis jest całoroczny, tani, a dodatkowo przyjemnie nieskomplikowany i szybki w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka podstawowych produktów – marchew można kupić właściwie wszędzie (kolorowe korzenie to tylko opcja, równie dobrze sprawdzi się najpopularniejsza zwykła marchew pomarańczowa), a mielony cynamon praktycznie każdy ma w swojej kuchni.

Marchewki smażone z cynamonem to znakomita przekąska na każdą okazję. W weekendy przyrządzam je nawet na śniadanie, szczególnie jesienią i zimą, gdy wzrasta nam zapotrzebowanie na rozgrzewające posiłki. Marchewki z patelni mogą stanowić samodzielny, mały i lekki posiłek albo dodatek do głównego dania. Usmażona marchew przejmuje pełnię aromatu świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i korzennych przypraw.

Porcja przyrządzona z podanej ilości składników nie jest duża. Wystarczy na małe przystawki dla dwóch osób. Marchew można podać prosto z patelni bez żadnych dodatków albo na przykład z łyżką gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego. Bez cukru oczywiście – naturalna słodycz marchwi w zupełności tu wystarcza.

Marchewki z cynamonem

Marchewki z cynamonem

Marchewki z cynamonem – SKŁADNIKI na 2 małe porcje:

  • 2 średnie pomarańczowe marchewki
  • 2 średnie żółte marchewki
  • 2 średnie fioletowe marchewki
  • 1 soczysta czerwona pomarańcza (lub zwykła)
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • trochę gałki muszkatołowej
  • nierafinowany olej kokosowy do smażenia

Marchewki z cynamonem – PRZEPIS:

  1. Marchew umyj, obierz ze skórki i pokrój w ukośne plasterki.
  2. W dużej patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego i wrzuć marchewki. Drewnianą łyżką rozmieść je na patelni tak, by utworzyły jedną warstwę.
  3. Smaż marchew na dość dużym ogniu (nie mieszając), aż zacznie się rumienić.
  4. Przemieszaj i smaż do momentu, aż marchewki z grubsza zrumienią się z obydwu stron.
  5. Wlej na patelnię sok świeżo wyciśnięty z soczystej pomarańczy, dodaj cynamon i gałkę muszkatołową. Smaż przez chwilę, mieszając, aż sok odparuje.
  6. Podawaj od razu.

Marchewki z cynamonem