• 125 g miękkiego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g nierafinowanego drobnego cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2 kopiaste łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki płatków migdałowych (Bakal)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Maślane ciasteczka owsiane z płatkami migdałowymi.

To najprostszy przepis wyjściowy na pyszne, kruche owsiane ciasteczka.

Do wymienionych niżej składników można dodać suszone owoce albo na przykład pokruszoną czekoladę. Ciastka przygotowuje się bardzo szybko, zwłaszcza jeśli dysponujesz dobrym robotem kuchennym, który perfekcyjnie zmiksuje za Ciebie składniki.

PRZEPIS:

1. Zmiksuj masło (powinno być miękkie, więc wyjmij je z lodówki 30 minut wcześniej) ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

2. Kiedy ciasto będzie gładkie, przełóż je na przezroczystą folię spożywczą, owiń i uformuj wałek o średnicy kilku centymetrów.

3. Wstaw ciasto do zamrażarki na 30 minut.

4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni i wyłóż blachy papierem do pieczenia.

5. Schłodzone ciasto pokrój nożem na mniej więcej centymetrowe plastry i rozłóż na blasze. Zachowaj spore odstępy między poszczególnymi ciastkami, bowiem plastry ciasta w piekarniku wyraźnie urosną (a właściwie – ‚rozleją się’). W razie potrzeby upiecz ciastka partiami.

6. Włóż blachę do piekarnika na środkowy poziom i piecz ciastka 8-10 minut. Gotowe ciastka delikatnie (będą miękkie) przełóż np. na szerokiej łopatce na kratkę, by przestygły.

Ciastka owsiane z czekolada_2

Ciastka owsiane z płatkami mig_05