• 130 g mąki słonecznikowej lub dyniowej (albo orzechowej)
  • 130 g surowego kakao
  • 150 g daktyli bez pestek
  • 65 g oleju kokosowego bio nierafinowanego
  • solony karmel domowej roboty (1 mały słoik)
  • bakalie do dekoracji

Bezglutenowy mazurek z solonym karmelem. Bez pieczenia.

Szybki i prosty przepis na mazurek bez użycia piekarnika, z solonym karmelem czekoladowym i bakaliami.

Ten mazurek w niczym nie przypomina klasycznych wielkanocnych mazurków, czyli płaskich, zwykle twardych i niemożliwie słodkich deserów, które okupują wielkanocne stoły przez całe święta, ponieważ nikt jakoś szczególnie nie ma na nie ochoty;-) Pytanie, po jakie licho je piec, skoro bez straty można by je w menu świątecznym po prostu pominąć.

Tak czy owak, mazurek-niemazurek z solonym karmelem mazurkiem w tradycyjnym pojęciu właściwie nie jest, więc zrobić go warto:-)

Mazurek L_01

PRZEPIS:

1. Przygotuj spód: wymieszaj kakao, olej kokosowy, mąkę z nasion (lub z orzechów) i wypestkowane oraz porwane na małe kawałki daktyle. Kiedy składniki dobrze się połączą, przełóż masę do płaskiego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia, wyrównaj i dokładnie ugnieć. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (albo na całą noc).

2. Na schłodzony spód wyłóż solony karmel z czekoladą, przygotowany wg TEGO PRZEPISU.

3. Wierzch udekoruj dowolnymi bakaliami, np. tak: na krawędziach orzechy, a na środku żurawiny nasączone w alkoholu, soku lub wodzie, znów orzechy i kruszone ziarno kakao. Możesz zrobić też np. „kwiatki” z nerkowców.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Mazurek L_02

Mazurek L_03

Mazurek L_05