Mazurek całkiem na odwrót.

Od maleńkości tradycyjne mazurki omijam szerokim łukiem, dlatego dla Was zrobiłem taki, który powinien przekonać nawet największych sceptyków.

To mazurek-niemazurek, ponieważ jest nie tylko zdrowy, ale też przepyszny i w 100% roślinny. Nie zawiera ani nie potrzebuje: pieczenia, mrożenia, cukru, słodzików, mąki, jajek, masła ani glutenu. Dzięki przyprawom korzennym jest niezwykle aromatyczny, słodki (daktyle!) i pełen znakomitych bakalii.

To jest tak proste i szybkie w przygotowaniu, że aż żal nie zrobić. Mazurek nie wysycha, nie robi się twardy jak kamień, po kilku dniach jest tak samo smaczny, jak tuż po zrobieniu. Możesz przechowywać go w lodówce do 10 dni. A może nawet dłużej, choć nie mam wątpliwości, że zniknie w okamgnieniu!

Jeżeli szukasz pomysłu na genialne wielkanocne ciacho bez użycia piekarnika, ten przepis jest dla Ciebie :-)

Placek jest naturalnie bezglutenowy (bez mąki) i wegański (bez jajek czy masła).

Mazurek całkiem na odwrót

Mazurek całkiem na odwrót

Mazurek całkiem na odwrót

Mazurek całkiem na odwrót – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:

  • 12 dużych świeżych daktyli (ok. 250 g – waga bez pestek, tu: daktyle Medjool)
  • 2 płaskie łyżki surowego kakao
  • 200 g migdałów ze skórką
  • 4 kopiaste łyżki nierafinowanego organicznego oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
  • dowolne orzechy do dekoracji (np. pistacje, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce)
  • ziarno kakao (nibsy) do dekoracji (opcjonalnie)
  • płaska łyżeczka mielonego cynamonu lub kardamonu utłuczonego w moździerzu

Mazurek całkiem na odwrót – PRZEPIS:

  1. Przygotuj spód: w misce zagnieć daktyle z kakao, aż uzyskasz miękkie ciasto. Zajmie to ok. 3 minut, może krócej.
  2. Natłuść lekko formę do ciasta (najlepiej: z wyjmowanym dnem albo silikonową) olejem kokosowym i przełóż do niej ciasto. Uklep je tak, by utworzyło dno i ścianki mazurka. Wstaw do lodówki.
  3. W robocie kuchennym lub blenderze zmiksuj migdały na mąkę.
  4. Na rozgrzanej patelni rozpuść olej kokosowy, a następnie stopniowo – po łyżce – dodawaj mielone migdały, nieustannie mieszając. Dodawanie migdałów i mieszanie zawartości patelni powinno zająć ok. 12-15 minut. W tym czasie migdałowa „zasmażka” nabiera mocnego, orzechowego aromatu, ciemniejszej barwy i gęstszej konsystencji.
  5. Gotową uprażoną na patelni masą migdałową wypełnij formę i wyrównaj powierzchnię ciasta.
  6. Wierzch ciasta posyp mielonym cynamonem lub kardamonem albo obydwiema przyprawami w takich proporcjach, jakie będą Ci odpowiadać.
  7. Mazurek udekoruj dowolnymi bakaliami.
  8. Wstaw na noc do lodówki.
  9. Po wyjęciu z formy przechowuj w lodówce na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.

Mazurek całkiem na odwrót

Mazurek całkiem na odwrót

Mazurek całkiem na odwrót