Czekolada z pieprzem i limonką. Pomysł świetny. Wykonanie już niekoniecznie.

Czekolada z pieprzem może być naprawdę świetna. Wyjątkowa i niezapomniana. O takiej, którą rejestruje się w pamięci na długo z nadzieją na rychłą okazję do ponownych zakupów, będzie niebawem.

Pieprzna tabliczka od Menakao wyjątkowa niestety nie jest.

Menakao pieprz L_02

Różowy pieprz i combava, czyli inaczej limonka kaffir. Liście limonki kaffir stosowane są jako przyprawa w kuchni krajów Azji południowo-wschodniej, w szczególności w tajskiej, malezyjskiej, indonezyjskiej i laotańskiej. Mają bardzo intensywny cytrynowy aromat, zwykle używa się ich do zup i curry. Podobnie jak liście laurowe, liście limonki kaffir dodaje się do potraw w całości – w celu nadania smaku i aromatu, a przed jedzeniem usuwa z dań, ponieważ liście te – tak jak laurowe – nie nadają się do konsumpcji.

Jak smakuje Menakao combava & pink pepper?

Menakao pieprz L_03

Czekolada charakteryzuje się lekko cytrusowym aromatem przełamanym delikatnymi nutami pieprzu. W smaku jednak, mimo stosunkowo wysokiej zawartości kakao (63%) dominuje przede wszystkim cukier. Tabliczka, jak na deserową, jest zdecydowanie zbyt słodka, a pieprz i limonka to raczej tylko wabik, niż autentyczna kompozycja smaków.

Różowy pieprz jest z natury łagodny, ale to nie znaczy, że powinien być niewyczuwalny. Gdyby proporcje i nuty smakowe odpowiednio wyważyć, przyjemnie podkreślałby (albo przełamywał) smak gorzkiego kakao. Tu i ówdzie nieśmiało przebija się wprawdzie lekka pieprzowa ostrość, ale za moment całkiem przytłumia ją nieznośna, dominująca nad wszystkim innym słodycz. Tak skutecznie, że po 2-3 kostkach ma się dość. Na dobre, bo czekolada zwyczajnie mdli. Taki poziom słodyczy w czekoladzie z założenia deserowej jest trudny do przyjęcia.

Menakao pieprz L_05

Ogólnie rzecz biorąc, tabliczka jest zaskakująco nijaka i płaska w smaku. Warto zaznaczyć, że ma dobry nieprzekombinowany skład, ale to trochę mało. Na etykiecie obiecać można cokolwiek, bo papier przyjmie wszystko. A zawartość prędzej czy później wszystko obnaży. Można nabrać się raz i na tym koniec. Rozczarowanie.

PS. Próbowaliśmy też klasycznej gorzkiej 80% kakao (ZOBACZ TUTAJ). Wypadła nieco lepiej, ale znów – jak na gorzką 80% tabliczkę była zdecydowanie za słodka. Jej główny walor stanowił dobry skład: ziarno kakao z Madagaskaru, cukier i tłuszcz kakaowy.

Menakao pieprz L_04

Ocena: 40/100

Skład: ziarno kakaowca z Madagaskaru, cukier, masło kakaowe, lecytyna sojowa nie-GMO, różowy pieprz, combava.
Zawartość kakao w czekoladzie: min. 63%

Cena: ok. 10 PLN
Waga: 75 g
Opakowanie: złotko i kartonik
Producent: Chocolaterie Cinagra SA, Madagaskar

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!