• kilka małych okrągłych cukinek
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz

Tak przygotowane cukinie nie wymagają żadnego wysiłku i mogą stanowić zarówno świetny dodatek do głównej potrawy, jak i samodzielne danie.

Dawno nie przygotowywałem tak prostej potrawy. Największą trudność stanowić może zdobycie małych, uroczych cukinek wielkości nektarynek. Kiedy już je znajdziemy, wystarczy po prostu upiec je w całości w piekarniku albo w folii na grillu.

Większe sztuki można upiec z nadzieniem (przepis na nadziewane cukinie TUTAJ). Można także wykorzystać tu mini cukinie o bardziej standardowym, podłużnym kształcie.

1. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni.

2. Cukinie ułóżcie w naczyniu do zapiekania, spryskajcie oliwą i doprawcie solą oraz pieprzem.

3. Wstawcie do piekarnika na około 30 minut.

Smacznego!

Mini cukinie_07