• ok. 500 g małych młodych ziemniaków
  • 20 szparagów
  • 250 g dobrej kiełbasy (tu: biała surowa włoska kiełbasa)
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1 papryczka chilli
  • chlust octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • słodka mielona papryka
  • masło i olej do smażenia

Ziemniaki smażone z zielonymi szparagami i kiełbasą.

Jedna patelnia i trzy główne składniki. Jednogarnkowe cudo z ziemniaków, szparagów i odrobiny mięsa.

Miałem już okazję nie raz wspominać o mojej miłości do szparagów. Nie pamiętam, czy podobnego wyznania doczekały się też młode ziemniaki, które przecież także w pełni na nie zasługują. A połączenie ziemniaków ze szparagami to już podwójna radość.

Postaraj się wybrać młode ziemniaki jak najmniejszych rozmiarów, które będzie można ugotować, a następnie usmażyć w całości, bez krojenia na mniejsze kawałki i obierania ich ze skórki.

W tym przepisie możesz poprzestać tylko na warzywach, ale dodatek dobrej jakości kiełbasy wzbogaca smak dania. Użyłem tu – jak zwykle – bezglutenowej włoskiej białej kiełbasy, która pojawiała się już wcześniej w innych wpisach (sprawdź np. KIEŁBASKI Z FASOLĄ W SOSIE POMIDOROWYM i GULASZ Z DYNIĄ PIŻMOWĄ) ale możesz użyć również innego mięsa z pewnego źródła albo np. dobrej jakości boczku.

Szparagi ziemniaki L_03

PRZEPIS:

1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj (bez obierania ze skórki) w osolonej wodzie – ok. 12-15 minut w zależności od wielkości.

2. Odcedź i odstaw do wystygnięcia (ziemniaki możesz ugotować również dzień wcześniej).

3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, opłucz szparagi, wysusz papierowym ręcznikiem i pokrój na kawałki.

4. W szerokim rondlu rozgrzej trochę masła i oleju. Smaż ziemniaki, obracając je co jakiś czas, aż skórka ładnie się zrumieni.

5. Zdejmij ziemniaki z patelni i usmaż kiełbasę. Zdejmij ją z patelni.

6. Dodaj na patelnię jeszcze trochę masła i wrzuć szparagi oraz posiekaną papryczkę chilli i mieloną paprykę. Smaż, co jakiś czas mieszając, przez ok. 4 minuty.

7. Dodaj z powrotem na patelnię ziemniaki i kiełbasę oraz trochę suszonego tymianku. Smaż jeszcze przez chwilę mieszając, dopraw pieprzem i wlej chlust octu balsamicznego.

8. Po kilkunastu sekundach zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekany koperek i wymieszaj.

Smacznego!

Szparagi ziemniaki L_04

Szparagi ziemniaki L_01

Szparagi ziemniaki L_02