- ok. 500 g małych młodych ziemniaków
- 20 szparagów
- 250 g dobrej kiełbasy (tu: biała surowa włoska kiełbasa)
- 1/3 pęczka koperku
- 1 papryczka chilli
- chlust octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
- słodka mielona papryka
- masło i olej do smażenia
Ziemniaki smażone z zielonymi szparagami i kiełbasą.
Jedna patelnia i trzy główne składniki. Jednogarnkowe cudo z ziemniaków, szparagów i odrobiny mięsa.
Miałem już okazję nie raz wspominać o mojej miłości do szparagów. Nie pamiętam, czy podobnego wyznania doczekały się też młode ziemniaki, które przecież także w pełni na nie zasługują. A połączenie ziemniaków ze szparagami to już podwójna radość.
Postaraj się wybrać młode ziemniaki jak najmniejszych rozmiarów, które będzie można ugotować, a następnie usmażyć w całości, bez krojenia na mniejsze kawałki i obierania ich ze skórki.
W tym przepisie możesz poprzestać tylko na warzywach, ale dodatek dobrej jakości kiełbasy wzbogaca smak dania. Użyłem tu – jak zwykle – bezglutenowej włoskiej białej kiełbasy, która pojawiała się już wcześniej w innych wpisach (sprawdź np. KIEŁBASKI Z FASOLĄ W SOSIE POMIDOROWYM i GULASZ Z DYNIĄ PIŻMOWĄ) ale możesz użyć również innego mięsa z pewnego źródła albo np. dobrej jakości boczku.
PRZEPIS:
1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj (bez obierania ze skórki) w osolonej wodzie – ok. 12-15 minut w zależności od wielkości.
2. Odcedź i odstaw do wystygnięcia (ziemniaki możesz ugotować również dzień wcześniej).
3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, opłucz szparagi, wysusz papierowym ręcznikiem i pokrój na kawałki.
4. W szerokim rondlu rozgrzej trochę masła i oleju. Smaż ziemniaki, obracając je co jakiś czas, aż skórka ładnie się zrumieni.
5. Zdejmij ziemniaki z patelni i usmaż kiełbasę. Zdejmij ją z patelni.
6. Dodaj na patelnię jeszcze trochę masła i wrzuć szparagi oraz posiekaną papryczkę chilli i mieloną paprykę. Smaż, co jakiś czas mieszając, przez ok. 4 minuty.
7. Dodaj z powrotem na patelnię ziemniaki i kiełbasę oraz trochę suszonego tymianku. Smaż jeszcze przez chwilę mieszając, dopraw pieprzem i wlej chlust octu balsamicznego.
8. Po kilkunastu sekundach zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekany koperek i wymieszaj.
Smacznego!
ciekawa propozycja :)
To będzie mój dzisiejszy obiad!!!
Smacznego!
Zjadłabym sama!:) A tak serio, to zrobię Mężczyźnie memu na urodziny, ucieszy się:)
:-)
Pyszności
Byle do wiosny i szparagów
Szparagi <3 jeszcze tylko 3 miechy i się zacznie :D