Moja wersja minestrone.

Minestrone to, w moim przekonaniu, królowa wszystkich zup. Wrzucam do niej tyle warzyw, ile tylko się da, uzależniając poszczególne składniki od pory roku i ich bieżącej dostępności. Zawsze siekam wszystkie warzywa ręcznie – jest w tym zajęciu coś kojącego, tym bardziej, że smak gotowej zupy wynagradza nakład pracy. To moja wersja minestrone.

Moja wersja minestrone – SKŁADNIKI na 2-4 PORCJE:

  • 50 g makaronu (dowolnego, na przykład farfalle)
  • 3-4 marchewki
  • 1-2 bulwy kopru włoskiego
  • 1-2 szalotki (albo białe lub czerwone cebule)
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 cukinie
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 500 g pomidorów malinowych
  • 200 g ciecierzycy (wcześniej namoczonej i ugotowanej)
  • 1 kieliszek czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego
  • pieprz, sól
  • przyprawa Khmeli Suneli
  • oliwa extra vergine

Moja wersja minestrone – PRZEPIS:

  1. Posiekaj cebulę, czosnek, marchew, przekrojone wzdłuż na dwie części bulwy kopru oraz seler naciowy (wcześniej, za pomocą obieraczki do warzyw, można usunąć włókna z łodyg selera).
  2. Posiekaj por, usuwając końcówki i brzydsze zielone liście.
  3. Z botwinki odetnij buraczki, obierz je ze skóry i posiekaj na plasterki.
  4. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy i duś warzywa pod przykryciem ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż zmiękną, ale się nie zrumienią.
  5. W tym czasie przetnij cukinię wzdłuż na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posiekaj na plasterki.
  6. Z botwiny odetnij liście i posiekaj łodygi.
  7. Posiekaj papryczkę chilli (możesz wcześniej usunąć pestki).
  8. Po ok. 15 minutach dodaj na patelnię cukinię, łodygi botwinki oraz chilli i duś jeszcze ok. 8-10 minut pod przykryciem.
  9. W międzyczasie posiekaj grubo liście botwinki, podgrzej bulion i dodaj do niego pomidory.
  10. Gotowe warzywa przełóż do bulionu i wlej wino (opcjonalnie) oraz dodaj przecier pomidorowy.
  11. Gdy bulion zacznie się gotować, wrzuć makaron i liście botwiny. Dodaj pieprz, sól (do smaku) oraz przyprawę Khmeli Suneli.
  12. Po kilku minutach dodaj ciecierzycę.
  13. Gdy makaron zmięknie, zupa jest gotowa.