• 4 łodygi rabarbaru
  • 12 słodkich moreli
  • 2 płaskie łyżki miodu (tu: wielokwiatowy)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii lub miąższ z 2-3 lasek wanilii
  • orzechy (tu: włoskie, pistacje i nerkowce)

Morele duszone z rabarbarem, miodem i orzechami – szybkie śniadanie albo zdrowy deser.

W tym przepisie możesz wykorzystać właściwie każde owoce w dowolnych proporcjach. To świetny sposób na spożytkowanie nadwyżek. Duszone w ten sposób owoce przygotujesz dosłownie w kilka minut, dlatego sprawdzą się świetnie zarówno jako błyskawiczny, lekki i zdrowy deser, jak i szybkie śniadanie.

Słodkie morele świetnie komponują się z kwaskowatym rabarbarem. Z uwagi na dodatek rabarbaru owoce dosładzam miodem – słodkim wielokwiatowym z wielkopolskiej pasieki Kulmy, ale dodaję go niewiele, by słodycz nie przytłumiła jego naturalnie kwaskowatego smaku.

Opcjonalnie, deser możesz podać z gęstym jogurtem lub śmietaną; ja poprzestałem na orzechach.

Morele z rabarbarem L_01

Morele z rabarbarem L_06

PRZEPIS:

  1. Rabarbar umyj; wcześniej odetnij brzydkie końcówki.
  2. Przy pomocy obieraczki do warzyw obierz rabarbar ze skórki i pokrój na ok. 3 cm kawałki.
  3. Morele umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki.
  4. Rabarbar i morele wrzuć do rondla, dodaj wanilię i miód (ZOBACZ), po czym podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie się gotować.
  5. Przykryj rondel pokrywką i duś 5 minut.
  6. Zestaw z ognia, wystudź, przełóż do miseczek i dodaj posiekane orzechy.
  7. Podawaj na ciepło lub na zimno – jak wolisz. W każdej postaci smakuje znakomicie:-)

Sprawdź też:

Inne przepisy z RABARBAREM
Inne przepisy z MORELAMI
Duszone owoce sezonowe z creme fraiche
Owoce sezonowe duszone w białym winie

Morele z rabarbarem L_03