Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii.

Kwiaty cukinii to dla mnie symbol lata. Są nie tylko piękne, ale znajdują również bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można je piec, dusić, grillować, smażyć i gotować, a przede wszystkim jeść na surowo – w tej wersji dodadzą szyku każdej sałatce.

Najczęściej sięgam po kwiaty żeńskie, czyli dodatkowo wyposażone w małą cukinkę, która w zależności od odmiany może mieć zarówno różny kolor (zielona lub żółta), jak i kształt (podłużny albo okrągły). Kiedy używam surowych kwiatów, lubię wcześniej krótko je zamarynować – w tym celu wystarczy wymieszać je z sokiem z cytryny lub limonki i odstawić na kilka minut. Dzięki temu kwiaty miękną i nabierają orzeźwiającego smaku, który świetnie komponuje się z prostymi składnikami prezentowanej w tym przepisie sałatki – rzodkiewką i pomidorkami koktajlowymi.

Zamiast mozzarelli di buffala możesz użyć zwykłej mozzarelli dobrej jakości. Możesz sięgnąć także po wspaniale kremową i najdelikatniejszą w smaku burratę di bufala. Weganie z kolei ser mogą po prostu pominąć, warzywa – jak zawsze – obronią się same 🙂

Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii

Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii

Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 mozzarella di buffala
  • 4 kwiaty cukinii (żeńskie, najlepiej z okrągłą cukinką)
  • ok. 400 g pomidorków koktajlowych (najlepiej kolorowych)
  • 5 rzodkiewek
  • mała garść listków kolendry
  • 1/2 cytryny
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • świeżo mielony lub młotkowany czarny pieprz

Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii – PRZEPIS:

  1. Odetnij cukinki od kwiatów. Odetnij dolne części kwiatów i usuń pręciki. Delikatnie przepłucz kwiaty i dokładnie osusz je na papierowym ręczniku.
  2. Porwij kwiaty na mniejsze części i przełóż do miski. Wlej sok z cytryny, wymieszaj i odstaw.
  3. Cukinki z kwiatów cukinii oraz rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego celu mandoliny.
  4. Pokrojone rzodkiewki i cukinki przełóż do miski. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz kwiaty cukinii wraz z sokiem z cytryny, w którym się marynowały.
  5. Na dużym talerzu ułóż rozerwaną na pół mozzarellę. Do warzyw dodaj listki kolendry, oliwę, sporo pieprzu i sól. Wymieszaj delikatnie palcami i od razu przełóż sałatkę na talerz z mozzarellą.
  6. Skrop niewielką ilością oliwy i oprósz pieprzem.

Przepis przygotowałem w ramach współpracy z Magazynem Kuchnia (publikacja w nr 09/2017)

cdn.

Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii