Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii.
Kwiaty cukinii to dla mnie symbol lata. Są nie tylko piękne, ale znajdują również bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można je piec, dusić, grillować, smażyć i gotować, a przede wszystkim jeść na surowo – w tej wersji dodadzą szyku każdej sałatce.
Najczęściej sięgam po kwiaty żeńskie, czyli dodatkowo wyposażone w małą cukinkę, która w zależności od odmiany może mieć zarówno różny kolor (zielona lub żółta), jak i kształt (podłużny albo okrągły). Kiedy używam surowych kwiatów, lubię wcześniej krótko je zamarynować – w tym celu wystarczy wymieszać je z sokiem z cytryny lub limonki i odstawić na kilka minut. Dzięki temu kwiaty miękną i nabierają orzeźwiającego smaku, który świetnie komponuje się z prostymi składnikami prezentowanej w tym przepisie sałatki – rzodkiewką i pomidorkami koktajlowymi.
Zamiast mozzarelli di buffala możesz użyć zwykłej mozzarelli dobrej jakości. Możesz sięgnąć także po wspaniale kremową i najdelikatniejszą w smaku burratę di bufala. Weganie z kolei ser mogą po prostu pominąć, warzywa – jak zawsze – obronią się same :-)
Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 1 mozzarella di buffala
- 4 kwiaty cukinii (żeńskie, najlepiej z okrągłą cukinką)
- ok. 400 g pomidorków koktajlowych (najlepiej kolorowych)
- 5 rzodkiewek
- mała garść listków kolendry
- 1/2 cytryny
- oliwa extra vergine
- sól
- świeżo mielony lub młotkowany czarny pieprz
Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii – PRZEPIS:
- Odetnij cukinki od kwiatów. Odetnij dolne części kwiatów i usuń pręciki. Delikatnie przepłucz kwiaty i dokładnie osusz je na papierowym ręczniku.
- Porwij kwiaty na mniejsze części i przełóż do miski. Wlej sok z cytryny, wymieszaj i odstaw.
- Cukinki z kwiatów cukinii oraz rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego celu mandoliny.
- Pokrojone rzodkiewki i cukinki przełóż do miski. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz kwiaty cukinii wraz z sokiem z cytryny, w którym się marynowały.
- Na dużym talerzu ułóż rozerwaną na pół mozzarellę. Do warzyw dodaj listki kolendry, oliwę, sporo pieprzu i sól. Wymieszaj delikatnie palcami i od razu przełóż sałatkę na talerz z mozzarellą.
- Skrop niewielką ilością oliwy i oprósz pieprzem.
Przepis przygotowałem w ramach współpracy z Magazynem Kuchnia (publikacja w nr 09/2017)
Mam ten numer Kuchni, w którym ukazał się powyższy przepis i zachwycam się nim już od roku;) mam nadzieję, że w tym sezonie uda mi się kupić kwiaty i przyrządzić coś równie pięknego:) zdjęcia są magiczne, te nasycone kolory wyglądają po prostu wspaniale, szczególnie w druku
Dzięki!:-)
OMG
Sałatka wygląda niesamowicie aż ślinka cieknie :P
Dzięki:-)