• MROŻONY JOGURT (LODY):
  • 2 x 390 g jogurtu naturalnego gęstego BAKOMA bez cukru
  • 100 ml świeżego surowego mleka
  • 3 łyżki niebieskiego maku
  • POMARAŃCZE:
  • 3 krwiste pomarańcze (hiszpańskie lub sycylijskie)
  • 1 duża łyżka miodu
  • ok. 50 ml whisky
  • trochę tonki lub gałki muszkatołowej
  • ORZECHY:
  • 200 g dowolnych orzechów (tu: pistacje, macadamia, pekany, włoskie, nerkowce)
  • 3-4 łyżki cukru kokosowego
  • 3 łyżki miodu

Mrożony jogurt z duszonymi pomarańczami i orzechowym krakersem.

To bardzo prosty w wykonaniu, a jednocześnie efektowny deser złożony z trzech elementów: mrożonego jogurtu, duszonych pomarańczy i krakersów z orzechów w miodowym karmelu.

Mrożony jogurt ma postać niesłodkich kremowych lodów – celowo nie dodałem do niego żadnego słodzidła. Pozostałe składniki deseru, czyli krakersy i pomarańcze, są bardzo słodkie, a mrożony jogurt naturalny idealnie je równoważy.

Krwiste, gorzkie pomarańcze sycylijskie i hiszpańskie gwarantują wyjątkowy efekt wizualny, ale w ich braku możesz użyć zwykłych – ważne, by były dobrej jakości, soczyste i pełne smaku.

Słodycz zredukowanego soku wyciśniętego z pomarańczy oraz miodu dobrze przełamuje alkohol, dlatego jeżeli nie musisz, nie rezygnuj z tego dodatku. Gotowe pomarańcze powinny być miękkie, a wystudzony syrop powinien nieco zgęstnieć.

Z podanych proporcji orzechów uzyskasz placek, który można podzielić na większą ilość krakersów niż potrzebne do dwóch porcji tego deseru – co najmniej sześć lub osiem. Jeżeli nie chcesz przygotowywać ich tak dużo, zmniejsz proporcje składników. Jak zwykle używam organicznego cukru kokosowego, który nadaje karmelowi łączącemu orzechy głębokiej ciemnej barwy i wyjątkowego smaku.

Tonkę – w razie potrzeby – możesz zastąpić gałką muszkatołową lub wanilią. Więcej o tonce przeczytasz TUTAJ.

Jogurt pomarancze orzechy L_03

Jogurt pomarancze orzechy L_08

Jogurt pomarancze orzechy L_02

Jogurt pomarancze orzechy L_06

PRZEPIS:

  1. W blenderze zmiksuj jogurt i mleko. Przelej do miski, dodaj mak, wymieszaj i wstaw do lodówki na noc, by masa dobrze się schłodziła.
  2. Przełóż masę do sorbetiery i mieszaj przez ok. 15-20 minut albo postępuj zgodnie z instrukcją swojej maszyny do lodów. Jeżeli nie masz takiego sprzętu, zrób lody jogurtowe zgodnie z tym przepisem.
  3. Przełóż masę do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny.
  4. W głębokiej patelni roztop miód i cukier, aż uzyskasz syrop o postaci zbliżonej do karmelu. Podgrzewaj przez chwilę, aż syrop zrobi się gorący i zacznie gęstnieć, a następnie wrzuć na patelnię orzechy. Podgrzewaj mieszając, aż karmel dokładnie je oblepi.
  5. Przełóż całą zawartość patelni na silikonową matę (ZOBACZ). Rozprowadź równomiernie orzechy przy pomocy drewnianej łyżki, uzyskując placek o w miarę równej grubości. Odstaw do ostygnięcia i stężenia.
  6. Okrój nożem dwie pomarańcze ze skórki (ZOBACZ), a z trzeciej wyciśnij sok. Pokrój pomarańcze w plastry.
  7. Postaw patelnię po orzechach na ogniu, a gdy się podgrzeje, wlej sok z pomarańczy i whisky. W ten sposób zdeglasujesz patelnię po resztkach karmelu. Dodaj miód i świeżo startą tonkę (lub gałkę muszkatołową i wanilię). Podgotuj całość przez chwilę, a następnie ułóż na patelni plastry pomarańczy (ZOBACZ).
  8. Duś pomarańcze z dwóch stron, aż zmiękną, ale zachowają kształt. Odstaw do ostygnięcia.
  9. Do pucharków nałóż porcje pomarańczy (ZOBACZ) i wlej syrop z patelni, który wystudzony powinien nieco zgęstnieć. Dodaj lody z jogurtu oraz krakers (czyli odłamany kawałek orzechowego placka).

Jogurt pomarancze orzechy L_09

Jogurt pomarancze orzechy L_05

Wpis powstał we współpracy z właścicielem marki Bakoma.