• 800 g gęstego naturalnego jogurtu bez cukru
  • 2-4 łyżki miodu
  • 4 płaskie łyżki niebieskiego maku
  • ok. 100-150 ml mleka (tu: niepasteryzowane)

Mrożony jogurt z makiem – deser z trzech składników.

Zdrowy, pyszny i bardzo prosty do przygotowania deser z samych naturalnych składników, który świetnie sprawdzi się też jako dodatek do bardziej skomplikowanych słodkich przekąsek.

Ilość miodu zależy od upodobania do słodkich smaków. Można całkiem go pominąć (wtedy mrożony jogurt ma postać lodów, ale smakuje jak 100% jogurt naturalny), albo dodać trochę słodzidła. Jeśli wolisz, miód możesz zastąpić naturalnym syropem, np. organicznym z daktyli.

Sprawdź też inne PRZEPISY NA LODY I SORBETY

Jogurt z makiem L_07

Jogurt z makiem L_06

PRZEPIS:

  1. Jogurt, miód i mleko dodaj do blendera i zmiksuj.
  2. Przelej do miski, dodaj mak, wymieszaj i wstaw do lodówki na noc, by masa dobrze się schłodziła (ZOBACZ).
  3. Przełóż masę do sorbetiery i mieszaj przez ok. 15-20 minut albo postępuj zgodnie z instrukcją swojej maszyny do lodów.
  4. Po tym czasie mrożony jogurt jest gęsty i zimny jak lody, możesz więc podać go jako deser od razu.
  5. Jeśli chcesz, by był bardziej zwarty i nadawał się do nakładania gałkownicą (w formie lodowych kulek), przełóż masę do plastikowego pojemnika (ZOBACZ) i wstaw do zamrażarki na 2 godziny.

Jogurt z makiem L_03