• Mus:
  • 600 g czereśni
  • 500 g czarnej porzeczki
  • 100 g malin
  • Sos:
  • 250 g malin

Mus z czarnej porzeczki i czereśni w sosie malinowym – prosty deser z owoców.

Z podanej ilości składników przygotujesz ok. 1 litra musu z czarnej porzeczki.

Po schłodzeniu mus jest zwarty i przypomina gęstą marmoladę – można nadać mu dowolną formę, kroić nożem albo nakładać przy pomocy łyżki do lodów.

Nie używam cukru, miodu ani innych słodzików, ponieważ moim zdaniem nie jest tu potrzebny, ale jeśli nie przepadasz za kwaskowatym smakiem czarnej porzeczki i wolisz słodkie smaki, możesz nieco dodać.

Mus w sosie z malin L_08

PRZEPIS:

  1. Przygotuj mus: w blenderze zmiksuj umyte i wypestkowane czereśnie, czarną porzeczkę i maliny. Przelej masę do płaskiego pojemnika (np. po lodach) i wstaw na noc do lodówki.
  2. Maliny przetrzyj przez sito o drobnych oczkach – w ten sposób uzyskasz gęsty, gładki sos. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj cukier, miód albo inny słodzik.
  3. Do małych naczynek wlej nieco sosu z malin i dodaj po gałce musu. Udekoruj malinami. Całość możesz polać miodem albo np. syropem z agawy.

Smacznego!

Mus w sosie z malin L_02

Mus w sosie z malin L_03