• 1 kg czarnej porzeczki
  • 10-12 wypestkowanych świeżych daktyli
  • 1 kopiasta łyżka sproszkowanego korzenia macy

Mus porzeczkowy z daktylami.

To fajne lekkie śniadanie, które doskonale sprawdza się szczególnie w ciepłe letnie dni. Przygotowane wieczorem dzień wcześniej i wstawione do lodówki, rano niesamowicie orzeźwia.

Czarna porzeczka to znakomity dodatek m.in. do deserów (PRZEPISY), omletów i koktajli. To nie tylko pyszny owoc, ale też źródło cennych składników odżywczych i witamin, w tym w szczególności witaminy C, której zawiera kilka razy więcej niż cytryna. Poza tym, czarna porzeczka jest bogata w witaminy z grupy B, D, E, K, P, sole fosforu, żelaza i potasu.

Mus z czarnej porzeczki L_03

Mus jest bardzo gęsty i gładki – nadaje się do jedzenia łyżką. Porzeczki zmiksowane z daktylami (zamiennikiem cukru) bez dodatku wody przybierają postać owocowego kremu.

Korzeń macy to jeszcze jeden produkt z kategorii superfood. Maca pochodzi z Peru, uprawia się ją na terenie Andów od kilku tysięcy lat. Skład suszonego korzenia to przede wszystkim węglowodany (59%), białko (10%) i błonnik (8%). Tłuszcze są w defensywie i stanowią ok. 2 % składu. Z uwagi na zawartość 18 aminokwasów maca jest szczególnie polecana w diecie wegańskiej, która eliminuje białko zwierzęce. Maca to wartościowe źródło wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, żelaza, siarki, cynku oraz witamin z grupy B, C i E. Korzeń macy można kupić w postaci sproszkowanej w sklepach z żywnością bio/eko. Warto go używać jako dodatku do wszelkiego rodzaju smoothies, koktajli, owsianek, mieszanek muesli, deserów na zimno (obróbka termiczna macy nie jest wskazana), etc.

Mus z czarnej porzeczki L_02

PRZEPIS:

  1. Porzeczki oczyść z szypułek i dokładnie przepłucz (ZOBACZ). Daktyle wypestkuj.
  2. Zmiksuj wszystko (owoce, daktyle, macę) w blenderze na gładką masę. Jeśli Twój blender będzie stawiał opór, dodaj nieco wody.
  3. Przełóż do szklanek i schłodź w lodówce.

Mus z czarnej porzeczki L_04