• kilka ziemniaków
  • trochę rukoli, endywii i radicchio
  • garść listków świeżej bazylii
  • ok. 150-200 g malinowych pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
  • parmezan
  • oliwa extra vergine
  • posiekany rozmaryn
  • kminek
  • suszona mięta
  • glassa balsamiczna
  • sos tabasco
  • 1/2 cytryny

Pyszna i sycąca sałatka z grillowanymi ziemniakami. Ziemniaki można ugrillować lub upiec w piekarniku, a zaproponowane tu sałaty, których gorzki smak dobrze pasuje do ziemniaków i słodko-pikantnego dressingu, zastąpić innymi, samodzielnie skomponowanymi.

1. Obrane ziemniaki pokrójcie w plastry i gotujcie w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Ziemniaki powinny pozostać dość twarde.

2. W tym czasie do miski wlejcie trochę oliwy extra vergine i dodajcie nieco drobno posiekanego rozmarynu, kminku i suszonej mięty.

3. W drugiej misce wymieszajcie zieleninę (rukola, endywia, radicchio) z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, bazylią i oliwą extra vergine.

4. Po 10 minutach gotowania, odcedźcie ziemniaki, przesypcie je do miski z oliwą i przyprawami, i dokładnie wymieszajcie tak, by porządnie pokryły się marynatą.

5. Rozłóżcie plastry ziemniaków na gorącej patelni grillowej i smażcie z dwóch stron, aż zaczną się rumienić. Jeśli ziemniaków jest zbyt dużo, grillujcie je partiami.

6. W tym czasie przygotujcie sos, mieszając oliwę, glassę balsamiczną, trochę soku z cytryny i tabasco. Sos powinien być słodko-pikantny i raczej gęsty.

7. Na talerzach rozłóżcie porcje zieleniny z pomidorkami, dodajcie kilka plastrów ugrillowanych ziemniaków, posypcie wszystko zielonym pieprzem i przy pomocy łyżeczki polejcie całość dressingiem z tabasco.

8. Na wierzch każdej porcji zetrzyjcie trochę parmezanu.

Smacznego!