• 2 jajka
  • 7 łyżek mąki z ciecierzycy
  • gazowana woda mineralna
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 150 g dobrego sera (tu: łotewski Talsu Ritulis)
  • 3 łyżeczki dobrej musztardy
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • trochę świeżej pietruszki
  • pieprz, sól

Zawijane naleśniki z serem – w łotewskim stylu. Pycha!

To jeden z przepisów, do których zainspirował mnie niedawny WYPAD DO RYGI. Łotysze przygotowują naleśniki, nadziewając je farszem różnego rodzaju (mięsnym , grzybowym lub np. z sera) i smażąc w postaci zgrabnych pakunków. Jako że nie jadłem ich na miejscu (robi się je z mąki pszennej), po powrocie postanowiłem przyrządzić ich bezglutenową wersję z nadzieniem wg mojego pomysłu.

Do przygotowania nadzienia użyłem przywiezionego z Rygi sera, bardzo charakterystycznego dla tego miasta, który można kupić w Rydze dosłownie wszędzie. Łotewski ser (Talsu Ritulis z kminkiem – ZOBACZ) możesz oczywiście zastąpić innym serem, np. w miarę miękkim żółtym albo mozzarellą. Ważne, by ser był miękki i łatwo się roztapiał. Do farszu dodałem także cebulę i czosnek. Czosnek na ryskich targach sprzedawany jest na kilogramy, a cebula również kojarzy się z tutejszą kuchnią. Do tego musztarda, której zadaniem jest dodatkowo związać farsz.

Możesz użyć dowolnych ziół. Świeży majeranek jest doskonały, ale jeśli go nie masz, możesz zastąpić go np. tymiankiem.

Naleśniki z mąki bezglutenowej (w tym przypadku z mąki z ciecierzycy) nie są tak elastyczne i łatwe w formowaniu, jak te z mąki pszennej. Jeśli trochę popękają Ci przy składaniu pakunków, to żaden powód do zmartwienia. Jeśli nie unikasz glutenu, możesz przygotować naleśniki z mąki pszennej, z nimi można zrobić dosłownie wszystko, a i tak nie popękają;-)

Naleśniki w przekroju możesz obejrzeć TUTAJ.

Nalesniki lotewskie L_05

Nalesniki lotewskie L_03

PRZEPIS:

1. Posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na patelni, aż cebula nieco zbrązowieje i nabierze słodyczy. Odstaw do ostygnięcia.

2. Przygotuj ciasto na naleśniki. Roztrzep jajka, dodaj połowę mąki i wodę, wymieszaj. Dodaj resztę mąki i więcej wody, aż uzyskasz dość rzadkie naleśnikowe ciasto. Dopraw solą i pieprzem.

3. Na lekko natłuszczonej patelni usmaż naleśniki, ale tylko z jednej strony. Zsuwaj naleśniki na dużą deskę lub osobne talerze. Z takiej ilości ciasta uzyskasz ok. 4-5 naleśników.

4. Dokończ przygotowywanie farszu: zetrzyj na tarce ser, dodaj musztardę, usmażoną cebulę z czosnkiem, majeranek i posiekaną pietruszkę. Dopraw pieprzem. Wymieszaj.

5. Na środku każdego naleśnika (na stronie usmażonej) układaj porcję farszu i zawijaj naleśniki z czterech stron, tworząc „pakunki”. Farszu nie powinno być zbyt dużo, by pakunki przy smażeniu nie rozklejały się. Surowa strona naleśników pomoże w sklejeniu pakunków.

6. Usmaż naleśnikowe pakunki z obydwu stron na patelni, aż zaczną się rumienić. Podawaj od razu.

Smacznego!

Nalesniki lotewskie L_01

Nalesniki lotewskie L_06

Nalesniki lotewskie L_02