Naleśniki z miodem Chaga.

Lubię przywozić z podróży jadalne osobliwości. Takie, jak na przykład estoński miód z dodatkiem sproszkowanych grzybów Chaga (zawiera ich 3%).

Chaga to znakomity superfood, skarbnica substancji fitoodżywczych. Grzyby chaga oczyszczają organizm, wspierają układ immunologiczny, wykazują działanie antyseptyczne i antyoksydacyjne. Obniżają również poziom cholesterolu we krwi.

Chaga rośnie przede wszystkim w zimnych lasach Europy północnej, a także w Kanadzie i północnych stanach USA, na pniach starych brzóz. Dawno temu grzyby Chaga były popularne i stosowane także m.in. na polskich ziemiach, ale dziś pamięć o nich jakoś w naszym kraju zanikła. W Polsce pamiętają o nich (i używają ich) nieliczni, w Tallinie natomiast produkty w rodzaju miodu z Chaga, czystego grzybowego proszku czy herbaty z Chaga rzucają się w oczy w wielu delikatesach, a także w sklepach z pamiątkami dla turystów.

Czytaj też: Co kupić w Tallinie?

Miód z grzybami Chaga raczej nie zaskakuje smakiem. Jest słodki jak klasyczny miód kwiatowy, gęsty i klejący, ale kolor i widoczne drobinki proszku z grzybów nadają mu – mimo wszystko – szczególnego charakteru. I wprowadzają element niepewności: przeżyję? 😉 Albo chociaż: jak to będzie smakować?

Naleśniki z miodem, owczym twarogiem i bakaliami to prosty śniadaniowy przepis idealny na zimę, który łączy w sobie moje ulubione naleśnikowe składniki. Często korzystam z tego zestawienia, modyfikując to i owo. Przy okazji, polecam również np. przepis na naleśniki zapiekane ze śliwkami, czekoladą i serem pleśniowym. Fikuśny miód nie jest oczywiście niezbędny – możesz dodać inny dobry miód lub ewentualnie wymieszać go np. z łyżką kakao lub cynamonu. W ten sposób w sekundę przygotujesz sobie ciekawski, smakowy miód samodzielnie, w domu.

Do naleśników najczęściej używam jednego z dwóch typów mąki – kasztanowej lub owsianej bezglutenowej (z certyfikatem glutenfree). Obydwie świetnie sprawdzają się jako baza ciasta na wszelkiego rodzaju placki i naleśniki.

W tym przepisie smażę dość grube i mięsiste naleśniki – takie, w które można się wgryźć. Zima rządzi się swoimi prawami :-). Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by usmażyć cieńsze – przygotuj takie, jakie lubisz.

Z podanych proporcji uzyskasz ok. 4-5 naleśników, w zależności od średnicy używanej patelni.

Sprawdź też inne przepisy na naleśniki:

Naleśniki z miodem

Naleśniki z miodem

Naleśniki z miodem i owczym twarogiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Naleśniki:

  • 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • szklanka mąki owsianej bezglutenowej
  • woda gazowana
  • trochę soli
  • nierafinowany olej kokosowy do smażenia

Nadzienie:

  • kilka łyżeczek miodu (tu: z grzybami chaga)
  • ok. 150-200 g owczego twarogu (lub innego miękkiego sera)
  • dwie garście rodzynek organicznych i niesiarkowanych
  • trochę whisky lub np. likieru Cointreau
  • garść orzechów laskowych (prażonych, bez skórki)
  • 1-2 łyżeczki płynnego miodu kwiatowego do polania porcji naleśników

Naleśniki z miodem i owczym twarogiem – PRZEPIS:

  1. Rodzynki przełóż do miseczki i zalej alkoholem (albo np. sokiem wyciśniętym z pomarańczy lub wodą, jeśli nie chcesz alkoholu w nadzieniu do naleśników).
  2. W misce wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe. Ja dodaję mąkę w dwóch ratach, rozrabiając ciasto wodą przy pomocy rózgi. Użyj tyle wody, by uzyskać gładkie ciasto o dość rzadkiej i lejącej się konsystencji.
  3. Usmaż naleśniki na patelni natłuszczonej olejem kokosowym.
  4. Gotowe naleśniki odkładaj kolejno na duży talerz i przykrywaj drugim talerzem. Ciepło i para wodna sprawią, że naleśniki zachowają elastyczność i będą łatwo się zwijać.
  5. Każdy naleśnik posmaruj miodem, dodaj trochę twarogu i odsączonych z płynu rodzynek.
  6. Zwiń naleśniki w rulony i ułóż na talerzu.
  7. Gotowe naleśniki skrop płynnym miodem i posyp grubo rozgniecionymi w moździerzu orzechami.

Naleśniki z miodem

Naleśniki z miodem

Naleśniki z miodem