Naleśniki z porzeczek i bananów – wegańskie, bezglutenowe, tylko dwa składniki.

Naleśniki z porzeczek i bananów (albo innych kombinacji samych owoców, owoców i kakao lub owoców i przypraw) to jeden z tych przepisów, który musiałem przetestować w dehydratorze w pierwszej kolejności. To właśnie za sprawą podobnych wegańskich surowych naleśników z samych owoców kilkanaście lat temu dowiedziałem się o istnieniu nowoczesnych dehydratorów, takich jak mój nowy nabytek 🙂

Naleśniki z porzeczek i bananów można zrobić mniej lub bardziej słodkie. W mojej wersji dominuje smak czarnej porzeczki, ponieważ zależało mi na zachowaniu jej wyraźnie kwaskowatego smaku. By uzyskać słodsze naleśniki, można zmniejszyć ilość porzeczek lub zwiększyć ilość bananów albo po prostu dosłodzić owocowy mus (cukrem kokosowym, syropem daktylowym lub czymkolwiek innym – dodaj to, czego używasz).

Tak przygotowane naleśniki można podawać z dowolnymi dodatkami. Dobrze sprawdzą się świeże owoce, kremy czekoladowe, konfitury, masło orzechowe, etc.

Czytaj też:

Naleśniki z porzeczek i bananów

Naleśniki z porzeczek i bananów

Naleśniki z porzeczek i bananów – SKŁADNIKI na 6 sztuk:

Naleśniki z porzeczek i bananów – PRZEPIS krok po kroku:

  1. Banany obierz ze skóry, podziel na kawałki i wrzuć do kielicha blendera.
  2. Dodaj do blendera opłukane porzeczki bez szypułek. Jeżeli używasz owoców mrożonych, oczyszczanie porzeczek i odrywanie ich od szypułek masz z głowy.
  3. Zmiksuj owoce na idealnie gładki mus. Mój blender molekularny (Ronic Zyle LED II) potrzebuje na to 30 sekund.
  4. Przygotuj papierowe talerze jednorazowe (można je kupić w prawie każdym supermarkecie).
  5. Na każdy papierowy talerz wlej tyle musu, by wypełnić wgłębienie. Silikonową łopatką rozprowadź równomiernie mus – na krawędziach masa powinna być nieco grubsza, ponieważ wysuszy się szybciej. Wypełnij w ten sposób 6 talerzy – tyle półek ma dehydrator Ronic Zyle. Nadprogramowa ilość to Twój bonusowy koktajl pełen witamin, smacznego 🙂
  6. Talerze z musem ułóż na tacach dehydratora. Zamknij drzwiczki, nastaw temperaturę suszenia w dehydratorze na 60 stopni i susz naleśniki ok. 12 godzin, aż wyschną i staną się chropowate od zewnętrznej strony. Po 11 godzinach suszenia sprawdź stan naleśników. Jeżeli będą odpowiednio wysuszone, odklej je delikatnie od talerzy i obróć na drugą stronę (druga strona będzie wyraźnie gładsza, a nie tak chropowata, jak zewnętrzna).
  7. Podawaj jak chcesz, na przykład z masłem pistacjowym, domowym masłem orzechowym, słodkim kremem śliwkowo-daktylowym albo wegańskim kremem czekoladowym z awokado i bananów.
  8. Naleśniki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku (chyba, że ulegniesz ich urokowi i zjesz je od razu).

Naleśniki z porzeczek i bananów

Naleśniki z porzeczek i bananów

Naleśniki z porzeczek i bananów

Naleśniki z porzeczek i bananów

Nalesniki z porzeczek i bananow

Nalesniki z porzeczek i bananow

Nalesniki z porzeczek i bananow

Nalesniki z porzeczek i bananow

Nalesniki z porzeczek i bananow