• 2 jajka
  • 6-7 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao (Surovital)
  • gazowana woda mineralna
  • sól
  • kilka świeżych fig
  • jogurt naturalny (bez cukru)
  • trochę bakalii w czekoladzie Raw Cocoa (opcjonalnie)

Pappardelle z naleśników, w dodatku z intensywnie kakaowych naleśników? Czemu nie!

Naleśniki można dowolnie zwijać, składać na rozmaite sposoby, kroić na kawałki, albo np. przygotować z nich coś na kształt makaronu. Dodatek dobrej jakości gorzkiego kakao (bez dosładzania) sprawi, że naleśniki zyskają wyraźny posmak gorzkiej, wytrawnej czekolady. Jeśli wolicie słodkie smaki, możecie dodać do sosu trochę cukru albo zastąpić kakao sproszkowaną pitną czekoladą, ale moim zdaniem dodatek dojrzałych słodkich fig i bakaliowej posypki w zupełności wystarczy.

1. Pokrójcie figi na 8-10 cząstek i wymieszajcie je w misce z jogurtem naturalnym.

2. Przygotujcie ciasto na naleśniki: roztrzepcie dwa jajka, dodajcie 3 łyżki mąki i wymieszajcie. Wlejcie tyle wody, by uzyskać płynne ciasto, dodajcie kakao, pozostałą mąkę, szczyptę soli i ponownie tyle wody, by uzyskać płynną naleśnikową konsystencję.

3. Usmażcie naleśniki i, jeśli to możliwe, utrzymujcie je w ciepłym miejscu.

4. Naleśniki pokrójcie na paski o szerokości zbliżonej do makaronu pappardelle.

5. Dodajcie naleśniki do sosu i ostrożnie wszystko wymieszajcie (naleśniki z mąki pełnoziarnistej są delikatniejsze niż te ze zwykłej mąki pszennej).

6. Gotowe porcje posypcie grubo posiekanymi orzechami (lub innymi bakaliami) w czekoladzie.

Smacznego!

Naleśnikowy makaron z figami L_01