Belgijski Neuhaus. Dobrze wygląda, i na tym koniec.

Kiedy wpadł nam w ręce ten gorzki belgijski Neuhaus, a zdjęcie czekolady trafiło na FiKowy fanpage, ktoś napisał, że to świetny wybór, bo Neuhaus to jedna z najlepszych belgijskich czekoladowych marek. Oby nie, bo okazała się mocno rozczarowująca. Niestety.

Neuhaus_01

Opakowanie mówi tak: powerful extra dark chocolate with 74% cocoa.

Na pierwszy rzut oka wszystko się zgadza. Niby gorzka. Niby 74% kakao. Niby strong. Skład dobry – krótka lista, a na niej masa kakaowa, cukier, masło kakaowe, aromat i lecytyna sojowa. Lepiej by było bez lecytyny i aromatu, ale okej, nie czepiajmy się szczegółów.

Neuhaus_05

Wszystko to powinno wskazywać na wyrazistą, jednoznacznie wytrawną, mocno kakaową czekoladę. Nieskomplikowaną kompozycyjnie, ale po prostu dobrą gorzką. Powinno, ale niestety nie wskazuje. Neuhaus okazał się zaskakująco nijaki. Mdlący i rozczarowujący. Przesłodzony, dziwnie płaski w smaku. A najgorsze jest to, że trudno orzec, dlaczego tak jest. To marka z tradycjami, o ugruntowanej pozycji na rynku… Właściwie jedyne wyjaśnienie, jakie przychodzi do głowy, to nasze niedawne spotkanie z tabliczkami szwajcarskiego Akesson’a (ZDJĘCIE), które smakowo dorównują np. włoskim świetnym gorzkim Domori. Może taka jest przyczyna, może nie, ale jedno jest pewne – za 4 czy 5 EUR może znaleźć znacznie ciekawsze tabliczki aniżeli ta.

Neuhaus_07

Gorzka czekolada Neuhaus 74% to standardowe 100 gramów. Przy pierwszym podejściu (2-3 kostki per capita) smakowała nam jako-tako. Bez szału, ale też bez dramatu. Za drugim razem było już gorzej – przyjemności żadnej, jedyne wrażenia po konsumpcji to poczucie zmulenia i zasłodzenia. I przekonanie, że już nam wystarczy. Szkoda, ale co zrobić. Reszta na razie leży, może znajdzie jakieś zastosowanie w kuchni.

Neuhaus_08

Opakowanie: kartonowe pudełko i folia
Waga: 100g
Skład: masa kakaowa, cukier, masło kakaowe, aromat, lecytyna sojowa.
Zawartość kakao – 74%.
Cena: ok. 4-5 EUR
Producent: NEUHAUS S.A., Belgia

Ocena: 35/100

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!

Neuhaus_03