• 2 jajka
  • 6-7 łyżek mąki kasztanowej
  • ok. 500 ml maślanki
  • szczypta soli
  • ok. 600 g czereśni
  • ok. 300 g jogurtu naturalnego

Słodkie czereśnie i krojone naleśniki to para idealna.

To wariacja na temat moich sentymentalnych naleśników z truskawkami (przepis na nie znajdziecie TUTAJ), które zawsze się sprawdzają. Użyj słodkich, ciemnych czereśni, a nie będziesz w stanie oderwać się od tego dania.

PRZEPIS:

1. Umyte czereśnie wydryluj.

2. Do miski z czereśniami dodaj jogurt i wymieszaj całość, rozgniatając lekko owoce, tak by puściły sok.

3. Przygotuj ciasto na naleśniki: roztrzep dwa jajka, dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj. Wlej tyle maślanki, by uzyskać płynne ciasto, dodaj pozostałą mąkę, szczyptę soli i znów tyle maślanki, by uzyskać płynną naleśnikową konsystencję.

4. Usmaż naleśniki, a gotowe przełóż na talerz i przykryj drugim talerzem, by pozostały ciepłe.

5. Ułóż wszystkie naleśniki jeden na drugim i pokrój w szerokie pasy, a następnie w mniejsze, kwadratowe kawałki.

6. Przełóżcie naleśniki do miski z czereśniami, wymieszajcie i podawajcie.

Smacznego!

Naleśniki z czereśniami L_10