• 2 dojrzałe awokado
  • 2 dojrzałe banany średniej wielkości
  • 3 kopiaste łyżki surowego kakao
  • 3 kopiaste łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki organicznego syropu daktylowego
  • sok z 1 marakui (przetarty, bez pestek) - opcjonalnie

Nutella z awokado i bananów. Wegańska, bez cukru.

To prosta i pyszna wegańska wersja domowej nutelli, której bazę stanowią dojrzałe banany i awokado.

Cała tajemnica tkwi we właściwym doborze składników – źle dobrane proporcje sprawią, że krem będzie zbyt słodki lub mdły, a jego konsystencja nieodpowiednia.

Zarówno banany, jak i awokado powinny być mocno dojrzałe, ale zdecydowanie nie przejrzałe. Marakuja jest dodatkiem opcjonalnym – dodaje całości fajnego aromatu.

Nutella z awokado L_03

Nutella z awokado L_05

PRZEPIS:

  1. Awokado i banany obierz ze skóry, podziel na kawałki, wrzuć do blendera*, dodaj sok z marakui i zmiksuj na gładki krem.
  2. Dodaj kakao, mielone migdały, syrop daktylowy i ponownie zmiksuj.
  3. Przełóż do naczynek i przechowuj w lodówce.

*Używam blendera Braun Multiquick MQ9087. 

IMG_5014

W tym przepisie – podobnie jak przy hummusie – sprawny blender z mocnym silnikiem ma wyjątkowe znaczenie. Nutella powinna być na tyle gęsta, gładka i lepka, by dobrze trzymała się noża lub łyżki. Bardzo nie lubię, kiedy krem z awokado i bananów ma luźną, grudkowatą i lejącą się konsystencję, z niezmielonymi dokładnie a tylko grubo rozdrobnionymi orzechami/migdałami. Mój blender poradził sobie z nutellą idealnie – jej konsystencja jest dokładnie taka, jaka powinna być.

Nutella in progress

Nutella z awokado L_06

Nutella z awokado L_02

Nutella z awokado L_04

Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Braun.