• 10 zielonych szparagów
  • trochę listków musztardowca i rukwi wodnej
  • garść listków mięty
  • kilka pędów młodego szczypiorku
  • 250 g świeżej ricotty
  • oliwa extra vergine
  • opcjonalnie: sól, pieprz

Szparagi, ricotta, zioła i oliwa miętowa.

To prosta przystawka oparta na dosłownie kilku składnikach, łącząca smak pysznych chrupkich zielonych szparagów ze świeżą kremową ricottą. Warto zadbać również o wygląd przystawki, by uzyskać odpowiedni efekt, który spodoba się każdemu, komu podasz to danie.

Użyj ziół o ładnych listkach i ciekawych kształtach. Jeśli nie masz pod ręką musztardowca (ZOBACZ) i rukwi wodnej, zamiast nich użyj małych listków rukoli, mięty, roszponki czy oregano, albo nawet górnych części pędów świeżego tymianku. Zioła pełnią tu rolę dekoracyjną, dlatego nie powinno być ich zbyt wiele.

Sprawdź też: Oda do cukinii

Oda do szparagow L_04

Oda do szparagow L_02

PRZEPIS:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i ugotuj szparagi w płaskim rondlu (3 minuty). Gotowe szparagi przełóż do miski z zimną wodą (najlepiej z wodą z lodem).
  2. W blenderze zmiksuj miętę wraz z taką ilością oliwy, by urządzenie dobrze pracowało. Uzyskaną pastę przetrzyj przez sito nad miseczką. Do uzyskanej w ten sposób aromatycznej oliwy dodaj niewielką ilość dobrze zmiksowanej mięty pozostałej na sicie i wymieszaj.
  3. Na talerzach rozetrzyj ricottę i – jeśli potrzebujesz – dopraw ją solą i ewentualnie pieprzem.
  4. Przygotuj pęczki szparagów. Pięć zielonych szparagów zwiąż w pęczek przy pomocy szczypiorku.
  5. Ułóż pęczki szparagów na talerzach. Dodaj ładne listki musztardowca i rukwi wodnej. Skrop przystawkę oliwą miętową.

Oda do szparagow L_03

Oda do szparagow L_06

Oda do szparagow L_13

Oda do szparagow L_01