• 8 jajek z wolnego wybiegu (zerówki)
  • 1 filet z dorsza (bez skóry i ości)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe pomidory (miąższ, bez pestek i skóry)
  • trochę świeżego koperku
  • łyżeczka harissy
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia

Omlet z dorszem i harissą.

Bardzo lubię dodawać ryby do omletów, tym bardziej, że można w ten sposób potraktować właściwie dowolny gatunek ryby, czy to surowej czy wędzonej. Do tego wystarczy dorzucić jeszcze tylko 1-2 uzupełniające składniki i świetny omlet gotowy.

W tym przypadku papryka dodaje słodyczy, która neutralizuje pikantną harissę. Pomidory zapewniają z kolei świeżość i przyjemną soczystość dania.

Omlet usmażyłem na dużej patelni (32 cm średnicy) o grubym dnie. Takie patelnie sprawdzają się najlepiej w przypadku omletów smażonych pod przykryciem – tylko z jednej strony. Nie podnoś co chwila pokrywki, by sprawdzić stan omletu – omlet i patelnia nie powinny tracić ciepła. Pozwól mu smażyć się spokojnie przez kilka minut.

Jeżeli dysponujesz mniejszą patelnią, zmniejsz ilość składników.

Sprawdź też inne przepisy na OMLETY

Omlet z dorszem i harissa L_05

PRZEPIS:

  1. W misce roztrzep jajka, dodaj pieprz, sól i harissę. Dokładnie wymieszaj, rozcierając ewentualne grudki harissy. Dodaj posiekany koperek.
  2. Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj paprykę, pokrojoną na kawałki rybę (ZOBACZ) i pokrojony miąższ z pomidorów.
  3. Rozprowadź składniki na patelni i ostrożnie wlej na nie masę jajeczną. W razie potrzeby łyżką poprzesuwaj poszczególne składniki, by równomiernie się rozłożyły. Przykryj patelnię pokrywą i smaż, aż omlet od góry ładnie się zetnie.

Omlet z dorszem i harissa L_01

Omlet z dorszem i harissa L_03