• 6 jajek
  • 80-100 g świeżego groszku
  • 10 zielonych szparagów
  • garść listków kolendry
  • 1-2 papryczki chilli
  • oliwa extra vergine
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • kwiatki jarmużu (opcjonalnie)

Omlet z groszkiem i sałatką ze szparagów.

Młody świeżo wyłuskany i chrupiący groszek świetnie sprawdza się m.in. jako dodatek do omletów.

Nie trzeba go rzecz jasna wcześniej blanszować – w omlecie bez trudu zachowa chrupkość i piękny kolor.

Z podanej ilości jajek przyrządzam jeden duży (ale nie gruby!) omlet przeznaczony jako porcja dla dwóch osób. Taki efekt osiągniesz, używając patelni o sporej średnicy (tu: 32 cm). Jeżeli nie jesteś w posiadaniu takiego sprzętu, usmaż dwa omlety (po 3 jajka na każdy omlet) na dwóch mniejszych patelniach.

Bardzo trafionym uzupełnieniem omletu jest prosta sałatka ze szparagów, kolendry i chilli. Pycha!

Omlet z groszkiem L_08

Omlet z groszkiem L_01

PRZEPIS:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i blanszuj szparagi we wrzątku (2 minuty). Obieraczką do warzyw pokrój szparagi w paski i przełóż do miski.
  2. Dodaj kolendrę, posiekaną papryczkę chilli i kwiaty jarmużu. Wlej trochę oliwy, wymieszaj i odstaw.
  3. W misce roztrzep jajka, dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
  4. Rozgrzej patelnię, wrzuć trochę masła, wlej jajka, po czym rozsyp po powierzchni omletu groszek (jeśli wolisz, groszek możesz również dodać wcześniej do miski z jajkami przed wlaniem ich na patelnię).
  5. Przykryj patelnię i smaż do momentu, aż góra omletu lekko się zetnie.
  6. Zsuń omlet na talerz i podaj z sałatką.

Omlet z groszkiem L_03

Omlet z groszkiem L_02

Omlet z groszkiem L_09