• OMLETY:
  • 6 jajek
  • ok. 300 g kurek (przebranych i oczyszczonych)
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • pół cebuli
  • 1 łyżeczka nasion białej gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • mała gałązka rozmarynu
  • pół garści posiekanej pietruszki
  • kilka łodyżek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • masło i olej do smażenia
  • SAŁATKA:
  • 2 garście rukwi wodnej
  • 2 garście listków musztardowca
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa extra vergine

Omlet z kurkami i lekką sałatką.

Omlet z kurkami, ziołami i lekką sałatką

Sprawdź też: INNE PRZEPISY Z KURKAMI

To prosty pomysł na wzbogacenie smaku zwykłego omletu.

Jak wiadomo, grzyby lubią się ze śmietaną – takie połączenie sprawdza się zawsze. Tym razem nie zależało mi jednak na uzyskaniu sosu o rzadkiej konsystencji; śmietana ma za zadanie tylko połączyć kurki, zioła i przyprawy, dlatego nie używam jej zbyt wiele. Takie nadzienie trafia do środka omletu, w związku z czym nie ma potrzeby, by było „płynące”.

Omlet powinien mieć zwartą konsystencję i być ładnie wysmażony. To nie jest propozycja dla miłośników lelawych omletów;-)

Sałatkę przygotowałem, zestawiając dość wyraziste w smaku rukiew i musztardowiec ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi.

Taka sałatka doskonale pasuje do omletu – tym bardziej, że gorczyca stanowi też dodatek do kurek. To jednak tylko propozycja – sałatkę możesz przygotować z takich składników, na jakie masz ochotę albo które akurat masz pod ręką.

Omlet z kurkami i lekką sałatką

Omlet z kurkami i lekką sałatką – PRZEPIS:

  1. Przygotuj sałatkę: w misce wymieszaj rukiew, musztardowiec i pomidorki wraz z chlustem oliwy. W razie potrzeby dopraw.
  2. Roztrzep w 2 miskach po 3 jajka, dopraw je solą i pieprzem; wymieszaj.
  3. Na suchą patelnię wrzuć gorczycę i kolendrę, a gdy zaczną strzelać wlej trochę oleju i wrzuć posiekaną cebulę. Duś całość, mieszając, przez kilka minut, aż cebula zmięknie, po czym wrzuć kurki (oczyszczone i, w przypadku większych sztuk, połamane na mniejsze części).
  4. Smaż całość na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż grzyby zmiękną, co nie zajmie dużo czasu. Dodaj śmietanę i posiekane listki rozmarynu; wymieszaj. Gdy całość będzie ciepła, dodaj posiekaną pietruszkę oraz listki tymianku; wymieszaj i odstaw.
  5. Usmaż omlety (jednocześnie na dwóch patelniach albo pojedynczo): na patelni roztop trochę masła i wlej roztrzepane jajka.
  6. Smaż na małym ogniu do momentu, aż spód zetnie się całkowicie, a wierzch zacznie się ścinać.
  7. Wyłóż połowę kurek i zwiń omlet łopatką na pół. Przetrzymaj omlet jeszcze kilkanaście sekund na patelni i przełóż go na talerz.
  8. Te same czynności powtórz z drugim omletem (chyba, że smażysz je równocześnie).
  9. Omlety podaj z sałatką.

Smacznego!

Omlet z kurkami i lekką sałatką

Omlet z kurkami i lekką sałatką

Omlet z kurkami i lekką sałatką