- OMLETY:
- 6 jajek
- ok. 300 g kurek (przebranych i oczyszczonych)
- 4 łyżki gęstej śmietany
- pół cebuli
- 1 łyżeczka nasion białej gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- mała gałązka rozmarynu
- pół garści posiekanej pietruszki
- kilka łodyżek świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- masło i olej do smażenia
- SAŁATKA:
- 2 garście rukwi wodnej
- 2 garście listków musztardowca
- kilka pomidorków koktajlowych
- oliwa extra vergine
Omlet z kurkami i lekką sałatką.
Omlet z kurkami, ziołami i lekką sałatką
Sprawdź też: INNE PRZEPISY Z KURKAMI
To prosty pomysł na wzbogacenie smaku zwykłego omletu.
Jak wiadomo, grzyby lubią się ze śmietaną – takie połączenie sprawdza się zawsze. Tym razem nie zależało mi jednak na uzyskaniu sosu o rzadkiej konsystencji; śmietana ma za zadanie tylko połączyć kurki, zioła i przyprawy, dlatego nie używam jej zbyt wiele. Takie nadzienie trafia do środka omletu, w związku z czym nie ma potrzeby, by było „płynące”.
Omlet powinien mieć zwartą konsystencję i być ładnie wysmażony. To nie jest propozycja dla miłośników lelawych omletów;-)
Sałatkę przygotowałem, zestawiając dość wyraziste w smaku rukiew i musztardowiec ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi.
Taka sałatka doskonale pasuje do omletu – tym bardziej, że gorczyca stanowi też dodatek do kurek. To jednak tylko propozycja – sałatkę możesz przygotować z takich składników, na jakie masz ochotę albo które akurat masz pod ręką.
Omlet z kurkami i lekką sałatką – PRZEPIS:
- Przygotuj sałatkę: w misce wymieszaj rukiew, musztardowiec i pomidorki wraz z chlustem oliwy. W razie potrzeby dopraw.
- Roztrzep w 2 miskach po 3 jajka, dopraw je solą i pieprzem; wymieszaj.
- Na suchą patelnię wrzuć gorczycę i kolendrę, a gdy zaczną strzelać wlej trochę oleju i wrzuć posiekaną cebulę. Duś całość, mieszając, przez kilka minut, aż cebula zmięknie, po czym wrzuć kurki (oczyszczone i, w przypadku większych sztuk, połamane na mniejsze części).
- Smaż całość na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż grzyby zmiękną, co nie zajmie dużo czasu. Dodaj śmietanę i posiekane listki rozmarynu; wymieszaj. Gdy całość będzie ciepła, dodaj posiekaną pietruszkę oraz listki tymianku; wymieszaj i odstaw.
- Usmaż omlety (jednocześnie na dwóch patelniach albo pojedynczo): na patelni roztop trochę masła i wlej roztrzepane jajka.
- Smaż na małym ogniu do momentu, aż spód zetnie się całkowicie, a wierzch zacznie się ścinać.
- Wyłóż połowę kurek i zwiń omlet łopatką na pół. Przetrzymaj omlet jeszcze kilkanaście sekund na patelni i przełóż go na talerz.
- Te same czynności powtórz z drugim omletem (chyba, że smażysz je równocześnie).
- Omlety podaj z sałatką.
Smacznego!
Doskonały pomysł i przecudowne zdjęcia, aż chce się wbić widelec w taki fajny omlecik
Dziękuję:-)