• ok. 15 młodych ziemniaków (jak najmniejszych)
  • 5 zielonych szparagów
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 jaja gęsie (lub 4-5 kurzych)
  • 1/3 pęczka dymki
  • garść listków świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • masło i olej do smażenia

Omlet z młodymi ziemniakami, zielonymi szparagami i pomidorami.

Dziś przepis na pyszny, gruby omlet z młodymi ziemniakami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi.

Przygotowywanie omletu na patelni i „wykańczanie” go w piekarniku ma kilka zalet. Dzięki takiej metodzie można przygotować naprawdę gruby omlet i nie trzeba zawracać sobie głowy przewracaniem go na drugą stronę w taki sposób, by zachował kształt.

Oczywiście ilość składników (a także grubość omletu) zależeć będzie od średnicy patelni. Użyłem tu dość głębokiej patelni o szerokości 20 cm i właśnie do takich rozmiarów dostosowałem podane proporcje składników.

Poszukaj naprawdę małych młodych ziemniaków (np. odmiany Irga, o którą wiosną nie jest trudno). Będą świetnie wyglądać, jeśli użyjesz ich w całości. Jeżeli dysponujesz większymi ziemniakami, pokrój je na mniejsze kawałki.

Omlet usmażyłem z jaj gęsich, które świetnie sprawdzają się we wszelkich wypiekach, omletach, naleśnikach, etc., ale spokojnie możesz zastąpić je jajkami kurzymi.

Sprawdź też inne przepisy na OMLETY i FRITTATY.

Omlet szparagi ziemniaki L_02

Omlet szparagi ziemniaki L_08

PRZEPIS:

  1. Wyszoruj ziemniaki, ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie (ok. 12 minut) i odstaw do ostygnięcia.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  3. W patelni, która nadaje się do wstawienia do piekarnika (tu: o średnicy 20 cm) rozgrzej trochę masła i oleju, po czym wrzuć ziemniaki. Smaż, aż zaczną się rumienić (ZOBACZ).
  4. Posiekaj dymkę i miętę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  5. Jajka rozbełtaj w misce, dodaj dymkę, miętę, sól i pieprz. Wymieszaj.
  6. Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów, pokrój szparagi na mniejsze kawałki i dorzuć na patelnię. Smaż całość, co jakiś czas mieszając, przez ok. 3 minuty.
  7. Dodaj do jajek pomidorki koktajlowe, wlej całość na patelnię i wymieszaj.
  8. Smaż omlet kilka minut, aż zetnie się od spodu i na krańcach (do momentu, kiedy będzie można łopatką oddzielić go od ścianek patelni).
  9. Wstaw do piekarnika pod górny grill i piecz, aż góra omletu ładnie się zetnie (ok. 8 minut).

Omlet w przekroju –> ZOBACZ

Smacznego!

Omlet szparagi ziemniaki L_07

Omlet szparagi ziemniaki L_09

Omlet szparagi ziemniaki L_06