- ok. 15 młodych ziemniaków (jak najmniejszych)
- 5 zielonych szparagów
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 jaja gęsie (lub 4-5 kurzych)
- 1/3 pęczka dymki
- garść listków świeżej mięty
- sól
- pieprz
- masło i olej do smażenia
Omlet z młodymi ziemniakami, zielonymi szparagami i pomidorami.
Dziś przepis na pyszny, gruby omlet z młodymi ziemniakami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi.
Przygotowywanie omletu na patelni i „wykańczanie” go w piekarniku ma kilka zalet. Dzięki takiej metodzie można przygotować naprawdę gruby omlet i nie trzeba zawracać sobie głowy przewracaniem go na drugą stronę w taki sposób, by zachował kształt.
Oczywiście ilość składników (a także grubość omletu) zależeć będzie od średnicy patelni. Użyłem tu dość głębokiej patelni o szerokości 20 cm i właśnie do takich rozmiarów dostosowałem podane proporcje składników.
Poszukaj naprawdę małych młodych ziemniaków (np. odmiany Irga, o którą wiosną nie jest trudno). Będą świetnie wyglądać, jeśli użyjesz ich w całości. Jeżeli dysponujesz większymi ziemniakami, pokrój je na mniejsze kawałki.
Omlet usmażyłem z jaj gęsich, które świetnie sprawdzają się we wszelkich wypiekach, omletach, naleśnikach, etc., ale spokojnie możesz zastąpić je jajkami kurzymi.
Sprawdź też inne przepisy na OMLETY i FRITTATY.
PRZEPIS:
- Wyszoruj ziemniaki, ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie (ok. 12 minut) i odstaw do ostygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- W patelni, która nadaje się do wstawienia do piekarnika (tu: o średnicy 20 cm) rozgrzej trochę masła i oleju, po czym wrzuć ziemniaki. Smaż, aż zaczną się rumienić (ZOBACZ).
- Posiekaj dymkę i miętę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Jajka rozbełtaj w misce, dodaj dymkę, miętę, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów, pokrój szparagi na mniejsze kawałki i dorzuć na patelnię. Smaż całość, co jakiś czas mieszając, przez ok. 3 minuty.
- Dodaj do jajek pomidorki koktajlowe, wlej całość na patelnię i wymieszaj.
- Smaż omlet kilka minut, aż zetnie się od spodu i na krańcach (do momentu, kiedy będzie można łopatką oddzielić go od ścianek patelni).
- Wstaw do piekarnika pod górny grill i piecz, aż góra omletu ładnie się zetnie (ok. 8 minut).
Omlet w przekroju –> ZOBACZ
Smacznego!
Czadowy :D będzie moim weekendowym śniadaniem, dzięki za super przepis
Podoba mi się to. Prawie jak pizza, a tej chwilowo nie mogę sobie przyrządzić w pełnej okazałości (awaria piekarnika). Z tym że zostaje mi tylko patelnia, więc i odchudzenie omleta bo się nie zrobi :)
Wygląda mega fantastycznie, a przekrój to już w ogóle – widać, że na bogato! :)
Ze starszymi ziemniakami i bez szparagów też daje radę! ;)
To jest CUDO ABSOLUTNE
IDEALNY