• 2 gęsie jaja (lub 4-6 kurzych, w zależności od wielkości)
  • mały pęczek szczypiorku
  • ok. 50 g miękkiego sera
  • 200 ml tłustej śmietany (do ubijania, ok. 40%)
  • garść pistacji (www.pistacje.pl)
  • 1 łyżeczka spiruliny w proszku
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia

Omlet z serem i szczypiorkiem plus zielona wytrawna bita śmietana z pistacjami.

To prosty i szybki w przygotowaniu omlet z samych jajek bez dodatku mąki, z dodatkiem sera i szczypiorku.

Wspominałem już kiedyś, że nie lubię glutowatych omletów, które przypominają coś w rodzaju nieco bardziej zwartej jajecznicy. Mój ideał omletu jest z wierzchu dobrze ścięty (a nawet nieco podpieczony), a w środku miękki i lekko lejący.

Oczywiście, jeśli wolisz mniej ścięty omlet, przygotuj właśnie taki. Użyłem tu gęsich jaj o podwójnym żółtku (po jednym na omlet), które możesz zastąpić kurzymi (dwa lub trzy kurze jajka za jedno gęsie).

Dodatkiem, który podkręca omlet jest bita śmietana na ostro, z dodatkiem spiruliny odpowiedzialnej za jej pistacjowy kolor. Słoiczek tłustej świeżej i płynnej śmietany, doskonałej do ubijania kupiłem pod Halą Mirowską, prosto od „producenta”, ale możesz zastąpić ją zwykłą sklepową śmietaną do ubijania.

Spirulina nadaje zielony kolor, ale w przeciwieństwie do np. matchy w bardzo niewielkim stopniu wpływa na smak (chlorofil nie jest tak mocno wyczuwalny). Dzięki temu smak samej dobrej śmietany nie jest zakłócony. Tak ubita i doprawiona śmietana świetnie współgra z omletem, także szczypiorkowym.

Omlet spirulina L_01

PRZEPIS:

  1. Roztrzep w misce 1 jajko gęsie (lub 2-3 kurze), dopraw solą i pieprzem, dodaj pół pęczka posiekanego szczypiorku. Wymieszaj.
  2. Na patelni roztop trochę masła i wlej jajko.
  3. Smaż na małym ogniu przez chwilę, do momentu aż spód się zetnie, po czym rozsyp po omlecie pokruszoną połowę sera.
  4. Gdy wierzch omletu zacznie się ścinać, przy pomocy łopatki zwiń go dwa razy. Podsmaż jeszcze przez kilkanaście sekund i przełóż na talerz.
  5. W ten sam sposób przygotuj drugi omlet.
  6. W czasie, gdy będziesz smażyć omlety (albo wcześniej) przygotuj śmietanę. W tym celu ubij ją w robocie kuchennym wraz ze szczyptą soli, pieprzu i spiruliną. Ubijaj około 3-5 minut na wysokich obrotach (tu: KA, poziom 8). Śmietana powinna mieć konsystencję miękkich lodów i dawać się łatwo formować i nakładać przy pomocy łyżki do lodów.
  7. Omlet podaj z kulką śmietany, oprószoną posiekanymi pistacjami.

Najlepsze nieprażone i niesolone pistacje kupisz w PISTACJE.PL

Omlet spirulina L_09

Omlet spirulina L_04

Omlet spirulina L_08