• OMLET:
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki (np. pimentonu)
  • ok. 50 g różnych ziaren (tu: słonecznik, siemię lniane, czarna komosa ryżowa, chia, niebieski mak, sezam)
  • 2 łyżki świeżych listków rozmarynu, posiekanych (może być też suszony)
  • 1 łyżka różowego pieprzu
  • pieprz
  • sól
  • masło do smażenia
  • SAŁATKA:
  • dowolna ilość pomidorków koktajlowych różnych kształtów i kolorów
  • roszponka
  • trochę soku z cytryny
  • oliwa extra vergine

Omlet z ziarnami i kurkumą.

Lubię dodawać kurkumę do wszystkiego, a do jajek w szczególności.

Kurkuma wzmacnia odporność, co jest szczególnie istotne właśnie teraz – jesienią i zimą. Ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, a także wspomaga metabolizm.

Sycący, konkretnych rozmiarów omlet (użyłem tu patelni o średnicy 32 cm) z ziarnami to świetna propozycja na jesienno-zimowe śniadanie, np. przed weekendowym wyzwaniem typu grabienie liści w ogrodzie, odśnieżanie albo przed relaksującym długim spacerem.

Możesz wykorzystać dowolne ziarna lub pestki (prócz podanych w liście składników, również np. pestki dyni, czarnuszkę, inne rodzaje quinoa, etc.) oraz zioła – świeże albo suszone.

Kurkuma – poza nieocenionymi właściwościami zdrowotnymi – odpowiada za intensywnie pomarańczową barwę omletu.

Sprawdź też inne PRZEPISY Z KURKUMĄ

omlet-z-kurkuma-l_06

omlet-z-kurkuma-l_04

PRZEPIS:

  1. W misce roztrzep jajka, dodaj sól, pieprz, kurkumę oraz paprykę i dokładnie wymieszaj, rozgniatając ewentualne grudki kurkumy. Dodaj posiekany rozmaryn, różowy pieprz, ziarna i wymieszaj.
  2. Rozgrzej patelnię, rozpuść trochę masła, po czym wlej jajka.
  3. Przykryj patelnię i smaż do momentu, aż góra omletu lekko się zetnie.
  4. Zsuń omlet na talerz i podaj z sałatką.

omlet-z-kurkuma-l_08

omlet-z-kurkuma-l_01

omlet-z-kurkuma-l_03