• 6 jajek
  • 12 zielonych szparagów
  • sól, pieprz
  • masło
  • 2 garście musztardowca (lub innej zieleniny)
  • kilka rzodkiewek
  • oliwa extra vergine

Omlet z zielonymi szparagami.

Nie od dziś wiadomo, że szparagi i jajko to zestawienie idealne. Nie wiedzieć czemu, najczęściej w takim właśnie duecie jajka występują ‘w koszulce’ (ewentualnie w innej wersji z płynnym żółtkiem – na miękko lub sadzone), a przecież omlet i szparag to połączenie doskonałe.

Smażenie pod przykryciem to najprostszy patent, by omlet ściął się od góry bez potrzeby przewracania go na drugą stronę.

Szparagi zachowują idealną chrupkość, a omlet smakuje znakomicie. Trafionym uzupełnieniem jest prosta wiosenna zielona sałatka.

Odpowiadając na często zadawane przez Was pytania: zawsze używam ekologicznych jaj z wolnego chowu, do kupienia pod Mirowską – stragan Grotek).

Omlet ze szparagami L_07

Omlet ze szparagami L_03

PRZEPIS:

  1. Do miski przełóż opłukane i osuszone listki musztardowca i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Wlej trochę oliwy, delikatnie wymieszaj i odstaw.
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój szparagi w ukośne plasterki (ZOBACZ). Główki przekrój wzdłuż na pół.
  3. Do miski (albo dwóch misek, jeśli przygotowujesz dwa omlety równocześnie) wbij po trzy jajka, roztrzep, dopraw solą i pieprzem, po czym wrzuć połowę szparagów i wymieszaj.
  4. Na patelni (albo patelniach) rozgrzej trochę masła i wlej masę jajeczną. W razie potrzeby poprzesuwaj łopatką plasterki szparagów tak, by utworzyły równomierną warstwę na powierzchni omletu. Smaż pod przykryciem, aż górna część omletu ładnie się zetnie.
  5. Te same czynności powtórz z drugim omletem (jeśli smażysz je pojedynczo).
  6. Omlety podaj z porcją sałatki.

Zobacz omlet w przekroju – OMLET

Omlet ze szparagami L_05

Omlet ze szparagami L_02

Omlet ze szparagami L_09