Omlety na jesień i zimę – 20 prostych przepisów.
Omlet sprawdza się zawsze i wszędzie. Na śniadanie, obiad, kolację. Jako szybki lunch i koło ratunkowe po ciężkiej nocy. Jest pożywny i sycący, można go usmażyć lub upiec z dowolnymi dodatkami, na słodko lub na słono, i nigdy się nie nudzi :-)
Standardowo smażę omlety bez mąki, choć na poniższej liście jest także kilka tradycyjnych receptur (4), w których mąka (u mnie bezglutenowa) pojawia się w niewielkich ilościach.
Poniżej znajdziesz 20 przepisów na różne omlety w sam raz na jesień i zimę. Smacznego!
By otworzyć wybrany przepis, kliknij w zdjęcie:
Te puchate (z owocami leśnymi i z czekoladą) są dosyć trudne, na początku nie wychodziły mi takie ładne, ale w końcu się nauczyłam. Faktycznie trzeba być cierpliwym, nie reagować nerwowo i nie podnosić pokrywki z patelni. Usmażony jak trzeba omlet jest cudowny:)
Masa jest puszysta i tym samym bardzo delikatna, a omlety faktycznie wymagają nieco wprawy. Tak czy owak, efekt wynagradza podjęty wysiłek :-)
To prawda :)
Jaka mąka najlepiej zastępuje mąkę kasztanową?
Teff. Ma tę dodatkową zaletę, że jest o połowę tańsza.
I taki jest właśnie powód mojego pytania;) Kasztanowa jest pyszna, ale niestety za droga, dlatego używam jej tylko do wyjątkowych wypieków (na przykład Twojego cudownego panforte), ale do omletów wolę dodawać tańsze. Rozejrzę się za teffem, dzięki za pomoc
Kocham te Wasze omlety! Ślinka leci na sam widok :)
:-) dzięki! Omlet to król jajecznego fastfoodu