Original Beans – Piura Porcelana.

Ostatnia z czterech z trudem wyszukanych w Brugii czekolad o składzie, który nie niepokoił i nie hamował skutecznie przed zakupem, to Piura Porcelana Original Beans.

czekolada-original-beans_02

Original Beans to marka organicznych i ekologicznych czekolad wytwarzanych w Szwajcarii. Z jakościowej wyższej półki:

  • są single grain, co oznacza tyle, że nazwa (i pochodzenie) odmiany ziaren kakao, z których powstała dana tabliczka, podana jest na etykiecie,
  • etykieta podaje również czas konszowania (mieszania), które wynosi 22 godziny,
  • tabliczki powstają w jedynym akceptowalnym trybie from bean to bar (od ziarna do tabliczki),
  • mają czyste składy (jeśli chodzi o gorzkie, mlecznych nie sprawdzaliśmy; z wiadomych względów tylko gorzkie są wegańskie),
  • otrzymują nagrody Academy of Chocolate,
  • pakowane są w kartonowe i foliowe opakowania w 100% recyklingowalne,
  • posiadają rekomendacje gwiazdkowych kucharzy, którzy korzystają z nich w swoich restauracyjnych kuchniach,
  • producent angażuje się w proces ochrony środowiska (odnowa lasów, wspieranie fair trade).

czekolada-original-beans_03

Krótko mówiąc, Original Beans wyposażona jest we wszystko – lub prawie wszystko – to, co ma szansę spodobać się zarówno tym naprawdę przejętym jakością nie tylko samej czekolady, ale i szerzej – życia, jak i po prostu hipsterom, którzy lubią sięgać po to, co jest obecnie autentycznie na topie.

czekolada-original-beans_07

czekolada-original-beans_05

Piura Porcelana to nieskazitelna pod względem składu gorzka tabliczka produkowana z kakaowych ziaren Porcelana. Eleganckie opakowanie, aromatyczna, delikatna w formie czekolada skusiła nas przede wszystkim czystym składem, a sam smak… zaskoczył. I trochę rozczarował. Po Porcelanie o wysokiej zawartości kakao można było (należało?) spodziewać się gorzkiej o złożonym, wyjątkowym smaku. Raczej łagodnej, z wyraźnie zaznaczonymi nutami owoców i tym magicznym CZYMŚ, a tu… prawie nic z tych rzeczy. Bardzo nieśmiałe nuty limonki i mocniejsze prażonych orzechów (może lekko karmelowych pekanów?) i tyle. Czekolada w smaku jest zaskakująco płaska i bez wyrazu, zupełnie inna niż np. absolutnie doskonała Porcelana Domori (jej próbowanie jest przeżyciem) czy Amedei.

Prezencja na półce przekonuje do zakupu, skład umacnia w podjętej decyzji, ale po spróbowaniu raczej brak argumentów do sięgnięcia po kolejne sztuki. Chyba, że z ciekawości, czy wrażenia się powtórzą.

Tak czy owak zawsze warto spróbować, ponieważ każdy interpretuje smaki inaczej, ale z drugiej strony jeśli ktoś miałby wybierać pomiędzy czekoladą dobrą i lepszą, nie ma co kryć, że rozsądniej jest zainwestować w Porcelanę Domori albo Amedei.

czekolada-original-beans_03

Skład: kakao (from bean to bar, Peru), masło kakaowe, cukier trzcinowy. Zawartość kakao 75%, konszowana 22 godziny
Cena: ok. 7-8 EUR
Waga: 70 g
Gdzie kupić: Brugia, dobre sklepy z czekoladą
Producent: Original Beans, Szwajcaria

Czekolada jest bezglutenowa i wegańska

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!

czekolada-original-beans_08