• 200 g tagliatelle
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sporo mielonego czarnego pieprzu
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów nerkowca
  • parmezan
  • trochę listków świeżej bazylii

Zapewne żadna włoska mamma nie przyjęłaby do wiadomości takiej wariacji na temat makaronu carbonara (orzechy zamiast boczku?!)

Może jednak za złagodzeniem wymiaru kary przemówiłby fakt, że od zawsze odrzucam przyjętą powszechnie wersję carbonary, przyrządzaną z wykorzystaniem śmietany. Klasyczna carbonara śmietany nie toleruje, wystarczy dodać jajko i parmezan.

1. Ugotujcie makaron w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

2. W tym czasie, wbijcie do miski jajko i żółtko, i rozbełtajcie je widelcem. Dodajcie sporo pieprzu.

3. Przygotujcie orzechy i listki bazylii.

4. Gdy makaron będzie gotowy, odcedźcie go i natychmiast wrzućcie do miski z jajkami. Dokładnie i szybko wszystko wymieszajcie, tak by jajka ścięły się pod wpływem temperatury makaronu, i dobrze go oblepiły.

5. Dodajcie orzechy i bazylię, i jeszcze trochę pieprzu. Zetrzyjcie trochę parmezanu, całość wymieszajcie i od razu podawajcie.

Smacznego!