• 85 g płatków owsianych górskich (tu: bezglutenowe)
  • 85 mielonego odtłuszczonego lnu
  • 2 łyżki lucumy (Surovital)
  • 6 dużych fig (ok. 100 g)
  • 1 banan
  • 5 łyżek surowego gorzkiego kakao (Surovital)
  • 1 łyżeczka mielonego mango
  • 25 g jagód goji
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 50 g płynnego miodu (tu: rozmarynowy)
  • szczypta soli

Szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu zdrowa przekąska – ciastka owsiane z suszonymi owocami. Bez pieczenia.

Ciastka nie zawierają cukru ani mąki. Jeśli wolisz, zamiast goji i fig możesz użyć dowolnych innych suszonych owoców.

Jedna owsiana kulka waży ok. 55-60 g i ma ok. 200-220 kcal. Z podanych proporcji składników otrzymasz ok. 10 ciastek, w zależności od wielkości formowanych kulek.

Sprawdź też:

CZEKOLADOWE BATONY OWSIANE BEZ PIECZENIAWEGAŃSKI SHORTBREAD BEZ PIECZENIAOWSIANE KOKOSANKI BEZ PIECZENIA

Owsiane kulki L_08

1. Płatki owsiane upraż – mieszając – na suchej teflonowej patelni, do zrumienienia.

2. Figi pokrój na małe kawałki.

3. W dużej misce wymieszaj suche składniki: płatki owsiane, lucumę, mielony len, mielone mango, sól, 2 łyżki gorzkiego kakao bez cukru, figi i jagody goji. Odstaw.

4. Dokładnie rozgnieć banana na gładką masę i odstaw.

5. W niedużym rondlu na małym ogniu podgrzej olej kokosowy wraz z miodem i mieszaj do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Zagotuj, dodaj 3 łyżki gorzkiego kakao i papkę z banana. Całość dokładnie wymieszaj.

6. Przelej zawartość rondla do miski i wszystko dokładnie wymieszaj, tak by masa utworzyła coś na kształt ciasta. Tym razem ciasto będzie gęstsze niż w przypadku TYCH CIASTEK.

7. Z ciasta formuj w dłoniach kulki wielkości – mniej więcej – renklody (dużej śliwki). Gotowe kulki odkładaj na talerz.

8. Wstaw ciastka na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).

Ciastka możesz przechowywać w lodówce do 10 dni.

Owsiane kulki L_05

Owsiane kulki L_11