• ok. 100 g płatków owsianych górskich (6-7 łyżek)
  • ok. 30 g suszonej morwy w czekoladzie (Surovital)
  • pół dużego słodkiego granatu
  • 2/3 szklanki mleka (tu: bez laktozy)

Owsianka raz jeszcze, tym razem ze słodkim granatem z Kalifornii.

Granaty kalifornijskie są wyraźnie większe od innych (ten z obrazka ma 39 cm w obwodzie), a do tego zdecydowanie słodsze i o znacznie bardziej intensywnym kolorze pestek.

Z uwagi na słodycz takiego granatu, nie ma potrzeby dosładzać owsianki miodem czy cukrem.

Owsianka z granatem L_09

1. Do niedużego garnka wlej mleko i zagotuj.

2. Do gorącego mleka dodaj płatki owsiane, zamieszaj i pogotuj chwilę na małym ogniu.

3. Zdejmij garnek z ognia, dodaj większość morwy w czekoladzie, wymieszaj, przykryj i odstaw na 2 minuty (pod wpływem temperatury morwa w czekoladzie lekko się rozpuści).

4. Dodaj do garnka większość pestek granatu*, wymieszaj i przełóż do miseczek. Porcje posyp dodatkowo odrobiną pestek i kilkoma morwami w czekoladzie.

*Jak łatwo wydobyć pestki z granatu: przytrzymując połówkę owocu dłonią od jego wewnętrznej strony, energicznie uderzaj łyżką w twardą skórę. Żeby nie zachlapać siebie ani kuchni, najlepiej zrobić to nad dużym, głębokim naczyniem.

Smacznego!

SPRAWDŹ INNE PYSZNE OWSIANKI - na mleku, bezmleczne i z pieca (11 przepisów)

Owsianka z granatem L_01

Owsianka z granatem L_07

Owsianka z granatem L_04