Paella z groszkiem.

Soczyście żółta wersja z szafranem to najpopularniejsza odsłona paelli.

To bardzo łatwy i szybki przepis na warzywną paellę (wegańską – jeśli użyjesz bulionu warzywnego lub wody), której głównym składnikiem – prócz obowiązkowego szafranu – jest zielony groszek.

Do paelli możesz dodać trochę dobrego wytrawnego białego wina (w tym samym momencie, w którym dodaje się wino do risotto), ale nie jest to konieczne.

Jednym z sekretów udanej paelli jest ryż, dlatego zawsze sięgaj po autentyczny drobny hiszpański ryż do paelli – arroz bomba de Calasparra, który odpowiednio ugotowany odwdzięczy się naprawdę wyjątkowym smakiem. Do ugotowania ryżu możesz użyć czystego bulionu, bulionu i wody, a nawet samej wody. W przeciwieństwie do risotto, paella nie wymaga nieustannego mieszania. O tym, czy jest gotowa decyduje nie tylko upływ czasu wskazanego w przepisie, ale także to, czy cały płyn na patelni zostanie wchłonięty przez ryż lub odparuje; to również odróżnia paellę od risotto. Jeśli na patelni pozostanie zbyt dużo płynu, gotuj paellę jeszcze przez chwilę, aż płyn się zredukuje.

Znakomitym uzupełnieniem paelli będzie schłodzone dobre wytrawne wino, np. albariño, verdejo, sauvignon blanc lub nawet cava.

Sprawdź też inne: Paella – przepisy

Paella z groszkiem

Paella z groszkiem – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 200 g ryżu bomba de Calasparra (ok. 1 szklanki)
  • ok. 3 szklanki gorącego bulionu warzywnego (albo wody)
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 200 g groszku (może być mrożony)
  • 1 żółta papryka
  • 3 małe pomidory malinowe (lub 1-2 większe)
  • 2 szalotki (albo 1 biała cebula)
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • mała garść listków pietruszki lub kolendry
  • duża szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia

Paella z groszkiem – PRZEPIS:

  1. Przygotuj warzywa: obierz ze skórki i posiekaj dość drobno cebulę, obierz i posiekaj ząbki czosnku. Posiekaj chilli (jeśli wolisz mniej ostre, możesz usunąć pestki z papryczki).
  2. Umyj paprykę i pomidory. Z papryki usuń pestki i wewnętrzne białe błony, po czym pokrój ją na kawałki. Pomidory obierz ze skórki i pokrój je na kawałki.
  3. W patelni do paelli (paellera) rozgrzej olej i oliwę, po czym zeszklij cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaj ryż i chilli. Smaż przez kilka minut.
  4. Wlej wino i przez chwilę smaż, aż odparuje.
  5. Dodaj pomidory i wlej dwie szklanki bulionu. Dodaj szafran, pieprz oraz ewentualnie sól (jeżeli używasz wody zamiast bulionu albo gdy bulion nie jest wystarczająco słony). Przemieszaj.
  6. Dodaj paprykę, przemieszaj i gotuj przez ok. 20 minut (lub nieco dłużej), sporadycznie przesuwając ryż z obrzeża patelni (gdzie temperatura jest niższa) na środek. W razie potrzeby dolej więcej bulionu.
  7. Na kilka minut przed końcem dodaj groszek.
  8. Na koniec dodaj grubo posiekaną natkę pietruszki lub kolendry. Przemieszaj i podawaj.

Paella z groszkiem

Paella z groszkiem