Panforte Fichi e Noci.

Panforte Fichi e Noci, czyli z figami i orzechami, to jeszcze jedna odmiana słynnego na całym świecie toskańskiego placka ze Sieny. Słodkiego, aromatycznego, wypchanego po brzegi najlepszymi bakaliami i bogactwem korzennych przypraw. To także – moim zdaniem – najlepszy ze wszystkich rodzajów panforte, które pokazywałem dotąd na blogu.

Panforte Fichi e Noci od innych placków odróżnia przede wszystkim brak w składzie kakao i czekolady. Ma lepką od miodu, lekko chrupką i spieczoną skórkę oraz miękki i ciągnący środek. Warto dodać do niego niesolone i soczyście zielone pistacje, które fajnie kontrastują ze złocistą miodową masą. Bazę ciasta stanowią orzechy laskowe, suszone figi oraz miód, dzięki którym placek bardzo długo zachowuje świeżość i nie wysycha. Nie ma nawet potrzeby owijać go w papier – rewelacyjnie przechowuje się w temperaturze pokojowej trzymany pod ochronną parasolką do owoców.

Proponowany przeze mnie skład placka bazuje na liście składników, na którą natknąłem się kilka lat temu w pewnej cukierni w Sienie (oczywiście bez podanych dokładnych proporcji). Panforte w różnych wariantach – w tym także najdroższy z nich Fichi e Noci – były tam sprzedawane na wagę, a fotografię listy składników kilku placków mam w archiwum do dziś. Nie jest to najtańszy deser, ale taki właśnie ma być. Wyjątkowy wypiek na szczególne okazje.

Panforte zawiera sporo miodu i bardzo słodkich fig, które tworzą bazę placka, dlatego dla kontrastu potrzebuje on dużej ilości mocnych, aromatycznych i wyrazistych w smaku przypraw. Nie radzę zmniejszać podanych ilości – przyprawy znakomicie równoważą słodycz placka.

Dodatkowym plusem lepkiej skórki miodowego panforte jest fakt, że posypka z cukru pudru idealnie trzyma się powierzchni placka, nie osypuje się wcale.

Używam silikonowej formy do pieczenia o średnicy 17 cm.

Panforte Fichi e Noci

Panforte Fichi e Noci

Panforte Fichi e Noci – SKŁADNIKI na ok. 12 porcji:

  • 230 g miodu (tu: mniszkowy)
  • 350 g suszonych fig (tu: małe hiszpańskie figi w mące ryżowej)
  • 350 g orzechów laskowych (wcześniej uprażonych i pozbawionych skórek)
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (tu: z czerwonych pomarańczy)
  • 50 g niesolonych pistacji (albo innych orzechów)
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu utartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka białego pieprzu utartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka kolendry utartej w moździerzu
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego) utartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka kulek ziela angielskiego utartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka goździków utartych w moździerzu
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • tonka – pół ziarenka, świeżo startego; zamiast tonki może być wanilia
  • 1/3 gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Panforte Fichi e Noci – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  2. Z fig odetnij twarde ogonki.
  3. Figi, orzechy laskowe w całości, miód, sok z pomarańczy i przyprawy wrzuć do misy robota kuchennego i zmiksuj (ok. 1-2 minuty w zależności od mocy sprzętu). Powinna powstać lepka masa, średnio rozdrobniona i plastyczna.
  4. Przełóż masę do miski, dodaj pistacje i wmieszaj je w ciasto.
  5. Przełóż ciasto do formy do pieczenia. Wyrównaj i starannie dociśnij. Jeżeli używasz formy silikonowej, nie musisz jej natłuszczać (w razie potrzeby użyj nierafinowanego oleju kokosowego lub masła).
  6. Piecz placek ok. 40 minut. Ja piekę panforte na środkowym poziomie przez 20 minut z grzaniem góra – dół, plus przez pozostały czas tylko z górną grzałką. Na ostatnie 15 minut pieczenia przykrywam wierzch placka folią aluminiową.
  7. Wystudź w formie przez minimum 2 godziny (najlepiej przez noc), po czym przełóż na kratkę. Najlepiej spróbuj nie wcześniej niż po 2-3 dniach. Panforte lubi odpocząć, dlatego optymalnie jest kroić je na porcje po upływie co najmniej 1 tygodnia od pieczenia. Kiedy placek dojrzeje, jest najsmaczniejszy. Panforte widoczny na zdjęciach kroiłem następnego dnia po upieczeniu, kiedy był jeszcze bardzo miękki.
  8. Tradycyjnie panforte fichi i noci posypuje się cukrem pudrem.
  9. Panforte z figami przechowuje się rewelacyjnie – wystarczy położyć placek na desce przykrytej ochronną parasolką do owoców i przechowywać w ten sposób w temperaturze pokojowej. Nie ma potrzeby owijania go w papier. Ciasto z każdym kolejnym dniem jest smaczniejsze, ani trochę nie wysycha, pozostaje miękkie, ciągnące i soczyste, a dodatkowo wspaniale aromatyzuje przestrzeń wokół 🙂
  10. Podawaj w małych porcjach.

Sprawdź też:

Panforte fichi e noci

Panforte fichi e noci