• 3 kiełbaski surowe wędzone
  • 200 g papardelle
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • duża garść świeżej bazylii
  • 1/2 garści świeżej pietruszki
  • 1 puszka pomidorów
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • pimenton (wędzona papryka)
  • trochę bazylii i parmezanu do dekoracji

Dziś kolejny przepis z serii Cooking rocks!

Tym razem, autorstwa Marco Filippi, czyli drugiej połowy duetu Karl Marx Was A Broker.

Cooking rocks! to przegląd przepisów kulinarnych, pochodzących od niestroniących od kuchni muzyków z mniej lub bardziej rockowych kapel. Przepisów albo ich autorstwa, albo po prostu ich ulubionych. Koncept jest następujący: na podstawie przesłanego przepisu przyrządzam danie, w związku z czym dołączone do danego wpisu zdjęcia przedstawiają właśnie moją wersję konkretnej potrawy. Będę się starał odtwarzać dania jak najwierniej, dopuszczając tylko ewentualnie drobne odstępstwa, wynikające w szczególności z niedostępności określonego składnika.

Zaproponowany przez Marco przepis to papardelle z ragout z kiełbasy z dzika (pappardelle con ragù di cinghiale). W tym przypadku problemem okazały się kiełbaski. W oryginalnym przepisie należało wykorzystać dwa rodzaje (słodka i ostra) typowej włoskiej kiełbasy z dzika, która w Polsce nie jest łatwo dostępna (może nawet nie ma jej wcale). Kiełbasa z dzika w naszym, krajowym, wydaniu jest zdecydowanie bardziej sucha, podczas gdy w tym przypadku chodzi o kiełbasę o mniej zwartym mięsie, którą można „wycisnąć” ze skórki. Taką rolę mogłaby ewentualnie spełnić np. surowa biała kiełbasa, ale ja zdecydowałem się na tzw. kiełbasę polską surową wędzoną. Wprawdzie mięso nie odchodzi samo od skórki, ale można je łatwo oddzielić tępą stroną noża. Zrezygnowałem również z pancetty, by dodatkowo nie zatłuszczać dania, zaś do przypraw dodałem także suszoną wędzoną paprykę.

PRZEPIS

1. Na rozgrzany olej wrzućcie mięso z kiełbasy (oddzielone od skóry). Gdy będzie taka potrzeba, rozdrobnijcie je drewnianą łyżką na mniejsze kawałki, i podsmażcie przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż kiełbasa zacznie się rumienić.

2. Dodajcie posiekaną cebulę, rozgniecione i drobno posiekane ząbki czosnku, posiekaną bazylię i pietruszkę (generalnie, nie siekam świeżych ziół, takich jak bazylia, ale w tym przypadku i tak gotują się one od samego początku w sosie, i to przez dłuższy czas) oraz pomidory i wino.

3. Doprawcie solą i wędzoną papryką, i duście na małym ogniu przez ok. 30 minut. Na koniec doprawcie danie pieprzem.

4. W tym czasie ugotujcie makaron papardelle.

5. Rozłóżcie makaron na talerzach i wyłóżcie porcje ragout. Danie udekorujcie świeżo startym parmezanem i bazylią.

Marco Filippi jest basistą włoskiego, dwuosobowego, instrumentalnego projektu Karl Marx Was A Broker, grającego dość nietuzinkowe dźwięki, oparte wyłącznie o bębny i bas. Formacja ma na swoim koncie bardzo udaną EPkę „Karl Marx Was A Broker” (recenzja) oraz debiutancki album „Alpha to Omega” (recenzja). Więcej na ich temat możecie przeczytać w wywiadzie, który znajduje się TUTAJ.