• ok. 18-20 sztuk papryczek piquillo z zalewy (tu: 2 słoiki po 290 g)
  • ok. 450 g pieczonego lub grillowanego łososia
  • ok. 600 g batatów
  • 2 łyżeczki ostrego pimentonu lub ostrej mielonej papryki
  • 1 pęczek młodego szczypiorku
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz
  • sól
  • parmezan
  • oliwa extra vergine

Papryczki piquillo nadziewane pastą z pieczonego łososia i batatów.

Papryczki piquillo (pimientos del piquillo – ZOBACZ) to świetny hiszpański specjał. Sprzedawane są już opieczone i pozbawione skórki, najczęściej w słoikach, w zalewie. Papryczek tych można użyć jako składnika sałatek, salsy czy past, ale ich potencjał wykorzystasz w pełni nadziewając je i zapiekając.

Do nadzienia wykorzystałem bataty oraz resztki mięsa ze sporego łososia grillowanego na węglach w całości (ZOBACZ). Możesz oczywiście użyć także łososia pieczonego w piekarniku, a nawet filetu usmażonego na patelni grillowej. Jeśli wolisz, łososia możesz zastąpić też inną ulubioną rybą. Podobnie zresztą jak bataty, zamiast których możesz użyć na przykład zwykłych ziemniaków albo innych warzyw (marchwi, selera, etc.).

Do nadziania podanej ilości papryczek nie zużyjesz całej pasty. Resztę możesz zjeść na zimno albo dodać do makaronu czy ryżu.

Piquillo bl L_ 07

PRZEPIS:

1. Bataty obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości (ok. 15-20 minut). Ugotowane bataty odcedź, ostudź pod strumieniem zimnej wody i odstaw.

2. Z łososia usuń skórę i ewentualne ości. Podziel rybę na mniejsze kawałki i wrzuć do malaksera.

3. W malakserze zmiksuj dorsza, bataty, posiekany szczypiorek, kapary, pimenton, pieprz, sól, ocet balsamiczny i chlust oliwy, aż uzyskasz gładką pastę. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.

4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

5. Pojemnik (pojemniki) do zapiekania natłuść oliwą. Możesz użyć do zapiekania okrągłego pojemnika, większego prostokątnego albo dwóch mniejszych.

6. Nadziej papryczki pastą i ułóż ciasno w naczyniu (naczyniach) do zapiekania – ZOBACZ.

7. Papryczki posyp niewielką ilością świeżo startego parmezanu oraz szczyptą pimentonu.

8. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut i zapiekaj, aż ser ładnie się zrumieni.

Smacznego!

Piquillo bl L_ 05

Piquillo bl L_ 03