• 4 papryki różnokolorowe
  • ok. 120 g kaszy jaglanej (waga suchej kaszy - przed gotowaniem)
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sporo listków świeżego tymianku
  • mała garść listków mięty
  • 8 pomidorów malinowych
  • trochę listków świeżego oregano
  • 1 gałązka rozmarynu
  • trochę suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka pimentonu łagodnego (wędzona papryka)
  • 1/2 łyżeczki pimentonu pikantnego (wędzona papryka)
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu (kopru włoskiego)
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Papryki faszerowane kaszą jaglaną.

Papryki faszerowane jaglanką to moja ulubiona, w 100% roślinna wersja zapiekanych papryk.

Z mięsnym nadzieniem jest mi zupełnie nie po drodze, nie tylko dlatego, że samo mięso jem sporadycznie. Warzywne farsze pozwalają na większą kreatywność, a dodatkowo są po prostu ciekawsze i zdecydowanie smaczniejsze.

Papryki faszerowane zapiekane są zwykle w wersji saute (bez sosu). Równie dobrze – a moim zdaniem nawet lepiej – smakują jednak, gdy udusimy je w piekarniku w przepysznym aromatycznym sosie pomidorowym. Do sosu użyj pomidorów jak najlepszej jakości (np. malinowych, ananasowych, bawole serce) i dopraw go tak jak lubisz, zwłaszcza jeśli chodzi o poziom ostrości.

Papryki faszeruję kaszą jaglaną, doprawioną i wymieszaną ze świeżymi ziołami.

Możesz oczywiście dodać do farszu również inne składniki, np. kapary, oliwki, suszone pomidory, orzechy, anchois czy boquerones (to najczęściej używane przeze mnie dodatki). Farsz, który pozostanie Ci po nadziewaniu papryk możesz dodać na przykład do sałatki.

Wybierz papryki o mniej pękatym i bardziej podłużnym kształcie, dzięki temu głębiej zanurzą się w sosie.

Użyłem papryk w czterech kolorach. Każda papryka smakuje nieco inaczej, poszczególne sztuki różnią się nawet miękkością, dzięki czemu gotowe danie jest bardziej urozmaicone. Jeżeli najbardziej lubisz słodkie papryki, możesz przygotować zapiekankę z samych papryk czerwonych.

Papryki faszerowane

Papryki faszerowane – PRZEPIS:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji 1 część kaszy na 3 części osolonej wody. Ugotowaną kaszę przełóż do miski i odstaw.
  2. Pomidory obierz ze skóry i pokrój na kawałki. Przełóż pomidory do głębokiego rondla. Dodaj sól, pieprz, pimenton, majeranek, posiekane listki rozmarynu oraz nasiona fenkułu i kolendry roztarte w moździerzu.
  3. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Spróbuj i sprawdź, czy sos jest odpowiednio doprawiony.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  5. Do kaszy dodaj chlust oliwy i wymieszaj ją z posiekaną kolendrą i miętą, listkami tymianku oraz porządną szczyptą pieprzu. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
  6. Papryki przekrój wzdłuż na połówki, z wnętrza usuń gniazda nasienne (pozostaw ogonki) oraz białe błony.
  7. Nadziej papryki farszem z kaszy jaglanej.
  8. Do sosu pomidorowego dodaj listki oregano. Przelej sos do naczynia do zapiekania – na tyle dużego, by zmieściły się w nim wszystkie papryki.
  9. W naczyniu ułóż papryki, dociskając je w sosie. Najlepiej będzie, jeśli sos nie przykryje wierzchu papryk.
  10. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Podawaj od razu.

Sprawdź też przepis na papryki zapiekane z kaszą i szpinakiem.

Papryki faszerowane

Papryki faszerowane

Papryki faszerowane

Papryki faszerowane