• ok. 15 małych patisonów (najlepiej różnych odmian)
  • mała garść orzechów nerkowca
  • łyżeczka ziaren białej gorczycy
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • łyżeczka owoców fenkułu
  • pół łyżeczki ostrej papryki (chilli) w płatkach
  • spora szczypta pieprzu
  • sól różowa himalajska
  • oliwa extra vergine

Patisony pieczone w orzechowej posypce.

Pieczone patisony to kolejny banalny w przygotowaniu warzywny hit.

Rozejrzyj się na targu za małymi patisonami – takimi, które można upiec w całości lub, ewentualnie, przekrojone na pół. Postaraj się również wymieszać różne ich rodzaje – ja użyłem żółtych (w kształcie ufo) oraz zielonych okrągłych „bombek”.

Przyrządzone w ten sposób patisony są miękkie, zachowują intensywną soczystość i pełnię smaku, który dodatkowo podkreśla spora ilość posypki z przypraw i orzechów.

Podane przeze mnie ilości przypraw są dość orientacyjne, w takich przepisach zawsze działam intuicyjnie. Koniecznie spróbuj pieczonych patisonów, są doskonałe!

Patisony orzechowe L_01

Patisony orzechowe L_03

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Do naczynia do zapiekania wrzuć patisony. Większe sztuki przekrój wcześniej na pół.
  3. W moździerzu rozgnieć gorczycę, fenkuł i kolendrę. Dodaj pieprz, sól, paprykę i dość drobno posiekane orzechy. Wymieszaj składniki posypki.
  4. Patisony skrop oliwą i wymieszaj, by dokładnie pokryły się tłuszczem. Posyp je przyprawami i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.

Sprawdź też inne przepisy z patisonami.

Patisony orzechowe L_04

Patisony orzechowe L_05