• 3 duże pęczki bazylii (u mnie - prosto z pola)
  • 30 g prażonych orzechów nerkowca
  • ok. pół szklanki parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz

Pyszne i aromatyczne pesto z bazylii.

Prawie w pełni tradycyjne pesto z bazylii – z jednym małym wyjątkiem. Zamiast pinioli użyłem prażonych w piecu nerkowców, które uwielbiam i które nadają potrawom wyjątkowego, absolutnie doskonałego smaku.

Świeżo przygotowane pesto z bazylii za sprawą swego fantastycznego aromatu nie ma sobie równych.

Zrobisz je w domu łatwo i szybko, a finalny rezultat będzie przepyszny nawet wtedy, gdy odrobinę odstąpisz od tradycji. Tak naprawdę pesto powinno odzwierciedlać Twój indywidualny gust i tylko tym warto się kierować, komponując własną wersję tego świetnego włoskiego przysmaku.

Z tego względu nie podaję tu dokładnych proporcji parmezanu i oliwy, a ilość orzechów jest tylko orientacyjna. Najlepiej po prostu dobrać takie proporcje składników, jakie uważasz za stosowne. Tak naprawdę nie ma jednego doskonałego czy jedynie słusznego przepisu na pesto. Sam robię je zawsze na oko, za każdym razem więc nieco różni się od poprzedniego, jeśli chodzi o ilości poszczególnych składników.

Pesto bazyliowe L_03

Często rezygnuję z orzeszków pini i zastępuję je innymi, najczęściej prażonymi w piekarniku nerkowcami, których smakiem nie jeden raz już się na tej stronie zachwycałem.

By je uprażyć, wystarczy tylko rozgrzać piekarnik do 200 stopni i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową prażyć orzechy przez kilka minut, aż zaczną się ładnie rumienić (byle nie za mocno). Takiego efektu nie osiągniesz prażąc orzechy na patelni, ale oczywiście jeśli zależy Ci na czasie, możesz jej użyć. Pamiętaj, by wystudzić orzechy przed dodaniem ich do pesto.

Bezczelnie wykorzystałem tu również ręczny blender (nie moździerz), który doskonale nadaje się do zrobienia (szybciej) większej ilości pesto. Kiedy potrzebujesz małej ilości, lepiej sięgnij po moździerz. Ja do utarcia w ten sposób trzech pęczków bazylii zwyczajnie nie mam cierpliwości…

Pamiętaj też, że gotowe pesto możesz wykorzystać na dziesiątki sposobów. Makaron jest bardzo smaczny, ale są także liczne inne możliwości. Jedna z nich wkrótce wystąpi na blogu:-)

Pesto bazyliowe L_04

PRZEPIS:

1. W blenderze zmiksuj listki bazylii, oliwę, świeżo starty parmezan, orzechy, rozgnieciony czosnek, trochę soli i sporo (naprawdę sporo!) pieprzu.

2. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby albo dodaj więcej oliwy, sera lub orzechów. Nie żałuj oliwy, pesto nie może być suche, a oliwa świetnie łączy razem wszystkie smaki.

Smacznego!

Sprawdź też: PRZEPIS NA PESTO Z JARMUŻU

Pesto bazyliowe L_01

Pesto bazyliowe L_02