Pesto ze świątecznym twistem.

Ziół używam nałogowo i w sporych ilościach, dlatego często zdarza się, że po przygotowaniu tego czy innego dania zostaję ze sporą porcją ziela, które nie ma żadnego konkretnego przeznaczenia. Wówczas – by nic się nie zmarnowało – najczęściej robię z tego szybkie ziołowe pesto. Bywa, że nieco oszukane, czyli na przykład bez parmezanu, żeby sos był lżejszy.

Dzisiejszy przepis to właśnie taka lekka wersja trochę przekręconego zielonego pesto z małym świątecznym akcentem.

Po pierwsze, pomijam tu ser, co robię dość często, gdy zależy mi na tym, by uzyskać lżejszy sos i uwypuklić orzeźwiający charakter ziół. Po drugie, dodaję sok z całej gorzkiej pomarańczy, co pozwala zredukować ilość użytej oliwy.

W razie potrzeby sok z pomarańczy możesz zastąpić sokiem z cytryny lub limonki (wówczas pesto zyska bardzo wyraźny kwaskowaty smak) albo użyć mieszanki soku z połowy cytryny i połówki pomarańczy.

Pesto możesz przechowywać w słoiku, w lodówce, i dodawać np. do makaronu lub risotto. Świetnie sprawdza się również jako składnik dressingu do sałatek (w taki sposób zużywam je najczęściej) albo jako sos do ryby lub białego mięsa.

Pesto

Pesto

Pesto ze świątecznym twistem – SKŁADNIKI:

  • 1 duży pęczek kolendry
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 50 g orzechów laskowych (uprażonych w piekarniku i pozbawionych skórek)
  • 1 czerwona gorzka pomarańcza (może być również zwykła)
  • spora szczypta soli
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sporo czarnego pieprzu w kulkach
  • oliwa extra vergine

Pesto ze świątecznym twistem – PRZEPIS:

  1. Dokładnie przepłucz i osusz zioła. Do misy robota kuchennego wrzuć listki kolendry, pietruszki i koperku wraz z cieńszymi łodyżkami (grubsze łodyżki pomiń).
  2. Wlej do misy robota świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (u mnie: ok. 150 ml soku z jednego owocu) i porządny chlust oliwy. Dodaj orzechy laskowe, sól i rozgniecione w moździerzu przyprawy – czarny pieprz oraz ziele angielskie.
  3. Miksuj do momentu, aż uzyskasz pastę o pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy i przypraw.

Pesto