• 250 g makaronu pici
  • bottarga (3-4 łyżeczki)
  • 1 papryczka chilli (lub np. habanero)
  • oliwa extra vergine

Bottarga to idealny sposób na doprawienie makaronu. Wystarczy parę minut, i gotowe.

Bottarga to, popularna w kuchni śródziemnomorskiej, zasuszona i utwardzona ikra z tuńczyka, cefala lub (rzadziej) miecznika, peklowana w soli morskiej. Doskonale łączy się oliwą. Pod względem konsystencji przypomina bułkę tartą, dlatego idealnie nadaje się przede wszystkim do doprawienia makaronu. Bottargę w Polsce dostać niestety dość trudno, ale warto się za nią rozejrzeć. Najprościej zamówić ją w sieci (np. TUTAJ).

Do tego dania nie potrzeba niczego więcej prócz dobrej oliwy extra vergine. Ewentualne inne dodatki to już kwestia Waszego wyboru, może to być na przykład – tak jak tutaj – chilli. Zdecydowanie warto spróbować, również z tego względu, że przyrządzenie w ten sposób makaronu trwa zaledwie kilka minut.

Użyłem w tym przypadku mięsistego, grubego i sycącego toskańskiego makaronu pici, który doskonale smakuje nawet bez dodatków. Można oczywiście zastąpić go dowolnym innym makaronem, najlepiej długim.

1. Ugotujcie makaron al dente w osolonej wodzie (zgodnie z czasem podanym na opakowaniu).

2. W tym czasie w miseczce wymieszajcie bottargę z oliwą i drobno posiekaną chilli (bez pestek). Nieco chilli zostawcie na później.

3. Ugotowany makaron odcedźcie i przełóżcie do miski, wlejcie oliwę z bottargą i chilli, a całość wymieszajcie.

4. Przełóżcie makaron na talerze i posypcie resztą chilli.

Smacznego!

Pici z bottarga L_02

Pici z bottarga L_01