• 2 pęczki młodych marchewek (ok. 20 sztuk)
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka owoców kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • ocet balsamiczny
  • oliwa extra vergine

Pieczone aromatyczne młode marchewki. Najlepszy i najprostszy przepis.

Przepis jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Przyprawy (możesz w razie potrzeby użyć innych, wedle uznania) dodają smaku i aromatu, a ocet balsamiczny pozwala wydobyć z marchewek jeszcze więcej słodyczy. Tak przygotowane marchewki smakują tak doskonale, że mógłbym zjadać je w ilościach hurtowych.

Pieczone marchewki są świetnym dodatkiem do ryb i mięsa (ZOBACZ), ale równie dobrze sprawdzą się jako samodzielna przystawka.

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. Z marchewek usuń zieloną część, pozostawiając tylko końcówkę. Marchewki dokładnie umyj i wysusz.

3. W moździerzu rozetrzyj przyprawy (nie używam tu soli, ale możesz ją dodać, jeśli chcesz), wlej solidny chlust octu balsamicznego i dwa-trzy razy więcej oliwy, po czym wymieszaj. Jeśli masz za mały moździerz, wymieszaj wszystko w większym naczyniu.

4. Użyj naczynia do zapiekania, w którym zmieszczą się wszystkie marchewki ułożone w jednej warstwie. Wrzuć marchewki do naczynia, wlej marynatę i dokładnie wymieszaj, tak by marchewki dokładnie pokryły się oliwą z octem i przyprawami. Następnie ułóż marchewki w naczyniu (ZOBACZ) i wstaw do piekarnika.

5. Piecz 45-50 minut, aż marchewki staną się miękkie i pełne słodyczy.

Smacznego!

Marchewki z pieca L_02

Marchewki z pieca L_01

Marchewki z pieca L_05