• 1 pęczek młodych czerwonych buraków
  • 1 pęczek młodych białych buraków
  • 1 pęczek młodych żółtych buraków
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 10-12 dużych truskawek
  • ok. 100 g sezonowanej ricotty (tu: z owczego mleka, może być też feta)
  • chlust octu z sherry
  • chlust octu balsamicznego
  • chlust octu z białego wina
  • chlust octu z cydru
  • mała garść listków mięty
  • mała garść listków werbeny cytrynowej
  • kilkanaście gałązek świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Pieczone buraki z marchewką, truskawkami i ricottą.

Jeszcze jeden przepis na pieczone warzywa.

Marchewki i buraki świetnie nadają się m.in. do pieczenia. Można upiec je bezpośrednio w naczyniu do zapiekania, albo – tak jak w tym przepisie – zawinięte w folię aluminiową.

Pod wpływem pary wodnej w pakunkach z folii warzywa szybciej miękną i są niesamowicie delikatne (jak gotowane na parze). Upiekłem je w ten sposób również po to, by sok z czerwonych buraków nie zafarbował pozostałych, jaśniejszych odmian warzyw.

Do naturalnie słodkich w smaku buraków i marchewki znakomicie pasują owoce, takie jak np. truskawki, maliny, śliwki lub porzeczki, które dodają kwaskowatej nuty. Na tym można byłoby już właściwie poprzestać, ale całość doskonale uzupełnia śnieżnobiała sezonowana ricotta. Równie dobrze sprawdzi się też grecka słonawa feta.

PRZEPIS na pieczone buraki z truskawkami:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Porządnie wyszoruj buraki i marchewkę.
  3. Przygotuj cztery duże kawałki folii aluminiowej. Przełóż do nich kolejno marchewki oraz buraki podzielone kolorystycznie.
  4. Skrop warzywa oliwą, dodaj sól i pieprz, po kilka gałązek tymianku i trochę listków mięty i werbeny.
  5. Czerwone buraki skrop octem balsamicznym, białe buraki – octem z białego wina, żółte buraki – octem z sherry, a marchewki octem z cydru. Do marchewek dodaj również rozgniecioną w moździerzu kolendrę (w ziarnach). Wymieszaj warzywa dłońmi.
  6. Zawiń folię, tworząc zgrabne pakunki. Wstaw je do piekarnika na ok. 60 minut. Po tym czasie warzywa powinny być idealnie miękkie.

Pieczone buraki z truskawkami – jak podać?

Na duży talerz lub półmisek przełóż marchewki oraz buraki. Buraki możesz przemieszać albo ułożyć w sposób bardziej uporządkowany. Dodaj truskawki (bez szypułek) pokrojone na połówki lub ćwiartki. Skrop oliwą i posyp pokruszoną ricottą oraz listkami świeżej mięty. Podawaj od razu.