Pieczone oliwki z kaparami.
O mojej namiętnej relacji z pieczoną zieleniną pisałem wiele razy, między innymi w tym wpisie. Pieczenie to najdoskonalsza forma obróbki wielu roślin – zarówno owoców, jak i warzyw, a piekarnik – choć do swego pierwowzoru, czyli pieca – niestety się nie umywa, i tak jest najważniejszym kuchennym wynalazkiem.
Zapiekam wszystko, co się nawinie ;-) dlatego blog pęka w szwach od przepisów na pieczone-zielone, ale dziwnym trafem o pieczonych oliwkach jeszcze nie pisałem. Nadrabiam więc, ponieważ korzystając z niedawnego przedłużonego weekendu znów wróciłem do tego przepisu. Pieczone oliwki smakują doskonale o każdej porze roku, a zimą może nawet najbardziej, przywołują bowiem ciepłe i sielskie urlopowe wspomnienia.
Pieczone oliwki z kaparami to – jak większość moich przepisów – bardzo prosta i szybka w przygotowaniu przystawka. Sprawdzi się w każdej roli – jako śniadanie do pary z kawałkiem dobrej jakości sera albo dodatek do ryby lub dania mięsnego.
Użyj oliwek dobrej jakości (najlepiej – z pestkami) i w miarę możliwości sięgnij po różne odmiany. Im większa różnorodność oliwek, tym ciekawszy i bardziej urozmaicony rezultat. Jako uzupełnienie oliwek znakomicie sprawdzają się duże, mięsiste i soczyste owoce kaparowca (nie usuwaj ogonków!). W braku kaparowców możesz zastąpić je małymi, powszechnie dostępnymi kaparami w zalewie octowej.
Majeranek i tymianek suszę sam, ale spokojnie możesz je zastąpić suszonymi ziołami ze sklepu. Nie dodaję soli, ponieważ oliwki i kapary są wystarczająco słone.
Pieczone oliwki – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 300 g dobrej jakości oliwek z pestkami (tu: greckie, na wagę, do kupienia pod Halą Mirowską)
- 100 g owoców kaparowca
- sporo suszonego tymianku
- suszony majeranek
- zioła prowansalskie
- pieprz
- trochę mielonej ostrej papryki
- oliwa extra vergine
- sok z cytryny lub limonki
Pieczone oliwki – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
- Wlej do miski chlust oliwy i trochę soku z cytryny. Dodaj zioła i przyprawy. Wymieszaj.
- Przełóż do miski oliwki i owoce kaparowca. Dokładnie wymieszaj tak, by pokryły się oliwą i przyprawami.
- Przełóż do naczynia do zapiekania i wstaw do piekarnika (pod górną grzałkę) na około 20-25 minut. W połowie czasu pieczenia przemieszaj.
- Podawaj na ciepło lub na zimno.
Rewelacyjny pomysł, na pewno skorzystam!
:-) polecam!
Prezentuje się wyjątkowo smakowicie. Od razu chce się jeść! :) Dopisuję do mojej listy ulubionych przepisów :)
:-)
Urzekłeś mnie kiedyś winogronami pieczonymi z tonką a teraz to… W życiu nie piekłam oliwek.
Polecam:-) mam jeszcze jeden przepis na oliwki z pieca – będzie niebawem.