• 4 duże płaskie brzoskwinie (ufo)
  • 200 g malin
  • 400 g borówek
  • dwie garście czerwonego agrestu
  • 3 morele
  • pół łyżeczki cynamonu
  • organiczny nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy

Pieczone owoce – najlepszy deser na lato.

Dlaczego tak sporadycznie piekę ciasta, ciastka, ciasteczka…?

Często słyszę to pytanie i za każdym razem cierpliwie odpowiadam, że ze słodkim (a szczególnie z mącznym słodkim) po prostu nie jest nam po drodze. A poza tym, po co tracić czas na pieczenie ciasta, skoro tak łatwo można upiec same owoce?

Pieczone owoce – najlepszy deser na lato

Pieczone owoce to najlepszy deser na lato. Nie dość, że jest błyskawiczny i banalnie prosty w przygotowaniu, to jeszcze autentycznie oszałamia smakiem. Naturalna, głęboka słodycz letnich owoców prosto z targu czy warzywniaka jest tak niesamowicie intensywna i pełna smaku, że usatysfakcjonuje nawet najbardziej niepoprawnego łasucha 😉 I to bez grama dodatkowego cukru!

Co zapiekać?

Co tylko chcesz, w zależności od pory roku i dostępności sezonowych składników. Latem znakomicie sprawdzają się maliny, jagody, borówki, agrest, porzeczki, morele, śliwki czy brzoskwinie. O innych porach roku warto sięgnąć po gruszki, antonówki, figi czy winogrona. Efekt za każdym razem jest grzechu wart.

Zamiast piec ciasta, upiecz same owoce. To świetny lekki deser, bez mąki, bez cukru, w 100% bezglutenowy i wegański.

Podane proporcje i rodzaje owoców są umowne. Możesz użyć dowolnej ilości owoców w dowolnej konfiguracji – w zależności od tego, co lubisz i jak dużego naczynia do zapiekania używasz.

Pieczone owoce - najlepszy deser na lato

Pieczone owoce - najlepszy deser na lato

Pieczone owoce – najlepszy deser na lato – przepis

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Brzoskwinie wypestkuj i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Morele wypestkuj i pozostaw w połówkach.
  4. Borówki i agrest przepłucz. Maliny starannie przebierz (nie płucz).
  5. W naczyniu do zapiekania ułóż na dnie plasterki brzoskwiń, a na nich rozłóż pozostałe owoce. Posyp odrobiną cynamonu i lekko przemieszaj.
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.

Pieczone owoce – jak podać?

Podawaj od razu albo schłodzone. Zapiekane owoce możesz po wystudzeniu wstawić do lodówki i podać również na zimno następnego dnia. Świetnie sprawdzą się zarówno saute, jak również jako dodatek np. do owsianki lub jogurtu.

Sprawdź też przepisy na duszone owoce.

Do zobaczenia na facebooku lub instagramie.

Pieczone owoce - najlepszy deser na lato

Pieczone owoce - najlepszy deser na lato

Pieczone owoce - najlepszy deser na lato