• 3 papryki
  • 120 g kaszy jaglanej
  • ok. 500 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • pieprz
  • ostra i słodka mielona papryka
  • suszona wędzona papryka (pimenton)
  • oliwa extra vergine
  • mleko (opcjonalnie)
  • świeży rozmaryn

Pieczone papryki z przepysznym nadzieniem z kaszy jaglanej i szpinaku.

Kaszę jaglaną możesz ugotować w wodzie albo mleku – w drugim przypadku nabierze wyraźnie kremowej konsystencji.

Ilość nadzienia przygotowana wg podanych proporcji spokojnie wystarczy do wypełnienia trzech sporych papryk.

Farsz lekko urośnie, więc nie nadziewaj papryk „z górką”.

Nadzienie smakuje tak wyśmienicie, że można je jeść nawet samo, bez papryk – łyżkami ;-)

 

Papryki L_10

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Ugotuj kaszę w mleku, nieustannie mieszając (ok. 15-18 minut) w proporcji: 1 część kaszy na trzy części mleka. Gdy kasza wchłonie płyn, stopniowo dolewaj wody (albo ewentualnie mleka).
  3. Podsmaż drobno posiekany czosnek, następnie dodaj na patelnię szpinak i podsmażaj mieszając, do momentu gdy szpinak wyraźnie zmniejszy objętość. Przełóż szpinak do miski, dodaj pokrojone, odsączone z oliwy suszone pomidory i ugotowaną kaszę.
  4. Dopraw papryką i sporą ilością pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
  5. Przekrój papryki wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne i w miarę możliwości białe błony z wnętrza papryk.
  6. Napełnij papryki nadzieniem i ułóż je w lekko natłuszczonym oliwą naczyniu do zapiekania.
  7. Piecz ok. 30 minut.

Papryki L_01

Papryki L_07